Hälsporreinlägg är en effektiv lösning för att behandla och förebygga hälsporre, en vanlig och smärtsam fotåkomma. Hälsporre, även känd som plantar fasciit, orsakas vanligtvis av överanvändning, felaktig biomekanik eller övervikt, vilket resulterar i inflammation och smärta i hälen.

Hälsporreinlägg är skräddarsydda ortopediska enheter som placeras i skorna för att ge avlastning, stöd och rätt justering till foten och hälen. Dessa inlägg kan tillverkas av olika material, inklusive mjukt skum eller stötdämpande gel, beroende på individuella behov och preferenser.

En av de största fördelarna med hälsporreinlägg är dess förmåga att minska trycket på den inflammerade vävnaden i hälen, vilket lindrar smärta och främjar läkningsprocessen. Genom att ge rätt stöd och korrigera felaktiga fotpositioner kan hälsporreinlägg också förhindra ytterligare skador och återkommande smärta.

För personer som lider av hälsporre kan användningen av skräddarsydda hälsporreinlägg vara en livsförändrande lösning som gör det möjligt att återgå till en aktiv livsstil utan att ständigt plågas av smärta och obehag.

ViscoPed Skoinlägg vid Hälsporre Hälsporreinlägg

Vad är hälsporreinlägg?

För att få lindring och för att kunna fungera i vardagen, även när man lider av det smärtsamma tillståndet hälsporre, är ett skoinlägg ett väldigt bra instrument. Hälsporreinlägg kan vara vanliga ortopediska skoinlägg eller individuellt avgjutna inlägg som är specifikt anpassade efter just din fot.

Med ett hälsporreinlägg i skon avlastas hålfoten och hälsporren (plantar fasciit), och du kan både stå och gå med en mer normal belastning. Det minskar smärtan och gör också att du får ett mer normalt gångmönster. Avlastningen du får med hjälp av ett hälsporreinlägg gör också att läkningen av skadan går snabbare.

Det har gjorts studier på koppformade hälsporreinlägg, och det har visat sig att tjockleken på hälens fettkudde ökar och att trycket under hälen därför minskar.

Hälsporreinlägg i kombination med andra behandlingar

Ett hälsporreinlägg ger både avlastning av hålfot och plantar fascia, men det kan också korrigera en ogynnsam fotpositionering och ger därmed bättre stabilitet i hela foten. För många kan användande av hälsporreinlägg leda till en total läkning.

Men, om man kombinerar avlastningen som ett inlägg ger med en stötvågsbehandling ökar chanserna för en ännu snabbare besvärsfrihet.

Rehabilitering och förebyggande åtgärder

För att undvika att besvären med din hälsporre kommer tillbaka och för att i framtiden få en adekvat avlastning är det viktigt med rehabträning för att bygga upp muskulaturen i foten. Även under tiden du lider av hälsporre är det viktigt att träna foten genom att stretcha plantar fascian och den långa och korta vadmuskeln några gånger om dagen.

Böj och sträck tårna flera gånger under dagen, och träna långsamma tåhävningar med uppböjda tår. Stretchning av fot och vad kan ge effektiv lindring vid redan uppkommen hälsporre, men kan alltså också ha en förebyggande effekt.

Undvik helst att gå barfota, och använd om möjligt dämpade skor eller hälsporreinlägg om du redan har hälsporre.

Hur behandlas hälsporre?

Hälsporre kan läka ut av sig själv, men läkningen kan ta lång tid. Vår rekommendation är därför att söka hjälp hos en av våra kunniga av naprapater eller kiropraktorer. Där får du hjälp att få lindring av din smärta samt möjlighet till en snabbare läkningsprocess.

Hos våra behandlare kan du få:

  • Stötvågsbehandling – som är en effektiv metod för att minska smärtan och påskynda läkeprocessen.
  • Akupunktur – som även det är effektift för att minska besvären.
  • Massage och hjälp med hur du tejpar dina fötter.

Speciella skor som har extra dämpning i sulan ger minskade besvär och gör att du kan stå och gå under den tid det tar att läka ut skadan. Ortopediska hälsporreinlägg ger snabbt minskade besvär och är en mycket vanlig behandling.

En relativt ny metod är hälsporre inlägg i form av hälkopp. Dessa inlägg är en djup och styv kopp som ger avlastning för hälen och ett ännu bättre stöd än traditionella hälsporreinlägg.

Boka behandling