Hälsporre (Plantar fasciit) är ett smärtsamt tillstånd i hälen där ingen enskild behandlingsmetod är sannolikt att bota hälsporre (plantar fasciit) på egen hand.Men en kombination av metoder, såsom stötvågsbehandling och hälsporre träning kan vara effektivt för att bota din hälsporre (plantar fasciit).

Mål för hälsporre rehabilitering

Följande riktlinjer för Plantar fasciit behandling är endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du söker professionell rådgivning innan någon rehabilitering.

Syftet med hälsporre (plantar fasciit) rehabilitering är att minska smärta och inflammation, förbättra flexibiliteten och sedan att se till att styrkan sedan gradvis återgår till full kondition. Eventuella biomekaniska problem i foten måste också tundersökas för att undvika att hälsporre (plantar fasciit) upprepas i framtiden.

Hälsporre Kliniken består av av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö. Ring oss för snabb hjälp:

Telefon: 0770-17 50 53

Hälsporre rehabilitering – Att minska smärta och inflammation

Vila från samtliga aktiviteter som orsakar smärta!

Använda fötterna så lite du kan och använda kryckor om det behövs. Bibehåll konditionen genom att simma eller cykla och utnyttja möjligheten att arbeta med din överkropps styrka.

Om du inte kan sluta att stå och använda dina fötter är det näst bästa hälsporre tejpning. Denna tejpning ger utmärkt stöd samtidigt som foten får tid att läka.

Applicera kylbehandling och ge is massage i 10 minuter varje timme under den första dagen för att sedan minska till 3-5 gånger om dagen. Detta ger en hälsporre symptom lättnad.

Överpronation kan bidra till att belastningen på foten eftersom detta tenderar att plana ut din fotbåg och på så sätt sträcka plantar fascia mer än den är bekväm med. Upprepad översträckning kommer att orsaka skador på fascia.

Detta kan korrigeras med ortopediska insatser företrädesvis försedda av en hälsporre specialist.

Du kan få en uppfattning om huruvida dig överpronerar genom att titta på dina skor. Om du brukar gå ut mycket av insidans framsida av din sula på din skor är det en stark indikation på att något inte är helt rätt.

Hälsporre rehabilitering – Bättre flexibilitet

Hälsporre träning genom lugn stretching bör påbörjas så snart som smärtan tillåter – den första dagen av behandling om möjligt.

Stretching av plantar fascia är viktigt men alla muskler i underbenet ska sträckas – inklusive vadmusklerna. Fortsätt stretchingen dagligen under hela rehabiliteringen av hälsporre (Plantar Fasciit) och långt efter det att skadan har läkt. Här hittar du flera hälsporre streching övningar.

Hälsporre rehabilitering – Stärkande övningar

Om smärtan tillåter kan styrkeövningar kan påbörjas. De bör alltid ske smärtfritt och med tiden kan de bidra till att förhindra att skadan återkommer.

Det är ingen brådska att börja med hälsporre (plantar fasciit) styrkeövningar. Prioriteringen bör vara att minska smärta och inflammation och sträcka fascian för att undvika att symptom återvänder.

Långvarig förstärkning kan ge mer stöd för fotvalvet men bör inte ske på bekostnad av symtom som återvänder.

Hälsporre Kliniken består av av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö. Ring oss för snabb hjälp:

Telefon: 0770-17 50 53