Om du känner en smärta när du går eller stöder på foten kan du ha fått en hälsporre.

Hälsporre symtomDet är få saker som ställer till så stora problem som när det gör ont i foten. Kanske i synnerhet för idrottsmän, men även för oss andra, ”vanliga” människor. Och en av de mer smärtsamma åkommorna som kan drabbas oss är hälsporre, som kan ge rejäla smärtor i foten.

Det finns många anledningar till att man kan få ont i fötterna. Så hur kan jag vara säker på att det är just hälsporre jag har drabbats av?

Några av de vanligaste symptomen på hälsporre, eller plantar fasciit, är:

  • Du kan känna en brännande smärta under hälen eller på dess insida.
  • Det kan hos vissa även göra ont längs senan under fotvalvet.
  • Det gör ondare när du står upp eller går. Att springa eller hoppa är många gånger omöjligt. Än värre om underlaget är hårt.
  • Morgonens första steg kan göra riktigt ont, och likaså om du varit i stillhet en stund under dagen.
  • Under dagens lopp kan smärtan avta något.
  • Under aktivitet gör det oftast mest ont inledningsvis, och smärtan ger med sig lite när man rört sig en stund. Graden av smärta varierar från person till person.
  • Det kan vara svårt att vinkla upp foten mot skenbenet, eftersom detta tänjer på plantarfascian med smärtor i senfästet vid hälen som följd.
  • Hastiga rörelser och längre promenader gör att smärtan kan förvärras.

Namnet ”hälsporre” kommer av de tre termerna plantar (fot), fasci (sena) och it som betyder inflammation. Så namnet antyder egentligen att det skulle röra sig om en inflammation, vilket inte alls är fallet.

Varför får man hälsporre?

I grunden beror hälsporre på överbelastning. Om fotvalvet skulle få för hård belastning så kan ett av benen i foten, naviculare, fastna i ett nedsjunket läge. Detta kan ske om man har överdriven pronation eller om fotvalvets muskler är för svaga. Fotvalvet sjunker alltså ner och plattas ut.

Detta leder till att hälbenet trycks bakåt, och stortån trycks framåt, och plantarfascian sträcks ut mer än normalt. Läs mer om orsakerna till hälsporre här.

Naprapat André Lysell berättar om Symptomen

Ring oss idag för en effektiv hälsporrebehandling!

Kanske är det inte alltid så lätt att själv avgöra vilken typ av skada man har, oavsett hur mycket man läser om symptomen. Vill du vara helt säker, så låt en av våra specialister ta en titt på foten.

Hälsporrekliniken består av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din hälsporre.

Här kan du boka en tid för undersökning och behandling: