Plantar fasciit är en åkomma som orsakar smärta i hälen. Den går vanligtvis bort efter en tid. Behandlingen av Plantar Fasciit kan påskynda återhämtningen. Behandlingen inkluderar alltifrån massage, stötvågsbehandling, sätta in hälkuddar, vila, val av bra skor, smärtstillande medel och återhämtningsövningar.

Du som råkat ut för Plantar Fasciit kan alltid få professionell hjälp hos oss på hälsporrekliniken.

 

http://hälsporrekliniken.se/halsporre-behandling/stotvagsbehandling-halsporreVad är plantar fasciit?

Plantar fasciit innebär att det uppkommit en inflammation i plantar fascia. Din plantar fascia är ett starkt band av vävnad (som ett ligament) som sträcker sig från hälen till din fots mellanben. Den stöder din båge på foten och fungerar också som en stötdämpare i foten.

Vad orsakar plantar fasciit?

Upprepade små skador på fascia (med eller utan inflammation) tros vara orsaken till plantar fasciit. Skadan är oftast nära där plantar fascia fäster i ditt hälben.

Du är mer benägna att skada din plantar fascia i vissa situationer. Till exempel:

  • Om du är på fötterna en stor del av tiden eller om du gör massor av promenader, löpning, stående, etc, när du inte är van vid det. Plantar fasciit kan ibland förväxlas med andra hälskador och du bör låta en specialist undersöka din häl för att få rätt diagnos.
  • Om du nyligen har börjat träna på en annan yta – till exempel att springa på vägen istället för i ett spår.
  • Om du har skor med dålig dämpning eller dåliga hålfotsinlägg.
  • Om du är överviktig – det kommer att sätta extra belastning på hälen.
  • Om det finns överanvändning. Till exempel: idrottare som ökar kör intensitet eller distans.
  • Om du har en stram hälsena (den stora senan på botten av vadmusklerna ovanför hälen). Detta kan påverka din förmåga att böja din vrist och göra dig mer benägna att skada din plantar fascia.

Ofta finns det ingen uppenbar anledning till plantar fasciit, särskilt hos äldre. Ett vanligt fel är att tro att smärtan beror på en benig tillväxt eller ”sporre” som kommer från hälbenet (calcaneum). Många människor har en benig ingivelse hälbenet men inte alla med denna får plantar fasciit.

Hur vanligt är plantar fasciit?

Plantar fasciit är vanligt. Ungefär 1 av 10 personer kommer att få plantar fasciit någon gång i sitt liv. Det är vanligast hos personer i åldrarna 40 till 60 år. Det kan dock förekomma i alla åldrar. Det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som det är hos män. Det är också vanligt hos idrottare.

Vilka är symtomen på plantar fasciit?

Smärta är huvudsymtomet. Det kan vara var som helst på undersidan av hälen. Smärtan sitter ofta ca 4 cm framåt från hälen och kan vara öm vid beröring.

Smärtan är ofta värst när du tar dina första steg på morgonen eller efter långa perioder av vila där ingen vikt läggs på foten. Skonsam träning kan lindra smärtan i samband med Plantar Fasciit lite som dagen går men en lång promenad eller att vara på fötterna under lång tid ofta gör ofta smärtan värre. Vila foten lättar vanligtvis smärtan.

Plötslig sträckning av sulan på foten kan göra smärtan värre – till exempel, gå uppför trappor eller på tå. Du kan halta på grund av smärta. Vissa människor har plantar fasciit i båda fötterna samtidigt.

Vill du ha professionell hjälp och behandling? 

Hälsporre Kliniken består av av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö. Ring oss för snabb hjälp:

Stockholm 08-124 42 799 – Göteborg 031-313 05 99 – Malmö 040-684 93 77