Vår största sena i kroppen, hälsenan, är också en sena som kan ställa till med stora problem för såväl motionärer som elitidrottare. När vi är ute på löprundan belastar vi fötter och hälsenor med upp till tio gånger vår egen kroppsvikt. Med det i åtanke är det kanske inte så märkligt att löpare så ofta drabbas av hälsenebesvär.

En mycket vanlig anledning till att man har ont i hälsenan är det som felaktigt kallas hälseneinflammation. Felaktigt, därför att det är mycket sällan man ens i mikroskop kan hitta någon inflammation i hälsenan. Man blev tidigare ordinerad vila och att äta antiinflammatoriska mediciner vid hälseneinflammation, vilket följaktligen inte har någon som helst effekt vid den här typen av smärtor i hälsenan.

Hälseneinflammation

Så märker du att något är på gång

Det brukar normalt börja med att du kan känna dig lite stel i vaden. Allra tydligast känns detta på morgonen efter en natts sömn. Så småningom börjar hälsenan kännas öm, och det kan uppstå svullnader i området. Fortsätter du då som om ingenting har hänt förvärras smärtorna i hälsenan succesivt, och till slut gör det rejält ont att gå.

Man kan dela in dessa smärtor i fyra nivåer:

  • Ont i hälsenan som uppträder efter ett träningspass. Går över vid vila
  • Smärta under pågående träning, men inte så att det begränsar träningsförmågan
  • Skarpa smärtor som hindrar full träning
  • Kronisk smärta i hälsenan, som ej försvinner vid vila

Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.

Hälsporrekliniken är ett privat alternativ vi är EJ anslutna till högkostnadsskyddet.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Varför uppstår besvär med hälsenan?

Trots lång och intensiv forskning i ämnet är det ännu inte till 100 % klarlagt vad det egentligen beror på. Men en sak man på det klara med, och det är att det många gånger beror på överansträngning av hälsenan. De flesta har idag släppt tesen att det är en inflammation, och man har ändrat namnet på hälsenebesvären från tendinit (-it indikerar inflammation) till tendinos (kronisk skada med förändringar i senan).

Det man istället kan se vid hälsenesmärtor är att senan har börjat degenerera, och att dess fibrer inte längre ligger perfekt strukturerade, så som de gör hos en frisk hälsena. Detta får till följd att senans hållfasthet försämras, och man får så småningom ont i hälsenan.

Det finns ett klart samband mellan tuff träning och att man får ont i hälsenan och vaden. Hård träning med för kort återhämtning, kraftig upptrappning av träning, intervallpass i uppförsbackar och löpning på asfalt och andra hårda underlag. Man tror att nedbrytningen av hälsenan börjar långt innan man ens märker av någon smärta.

Löptekniken är en faktor. Idag lär allt fler ut en teknik där man landar med framfötterna i löpsteget istället för hälen, och här ser man sällan dessa besvär med hälsenan.

Men det är inte alltid det beror på att man tränar för mycket och därigenom överbelastar hälsenan. En person som inte är aktiv idrottare kan drabbas likaväl som elitidrottaren. Har du till exempel en svag vadmuskel har du lättare att få ont i hälsenan eftersom den har sämre stötupptagningsförmåga. Personer som är överviktiga tenderar också att drabbas lite oftare.

Man tror också att det har betydelse hur gammal man är. I takt med att vi blir äldre försämras cirkulationen i kroppen hos många, så även i och runt senorna. Detta medför att kroppen blir sämre på att bygga upp och reparera senor, muskler och ligament.

Hälsporre symtom

Hur läker jag en skada på hälsenan?

Det första rådet är att lyssna på kroppens signaler. Gör det ont att springa så håll upp med löpträningen tills vidare. För att ända bibehålla kondition och styrka kan man köra med cykling och simning, som ger en allsidig träning.

Det är viktigt att man kommer igång med rehabilitering så snart som möjligt. Ju tidigare man sätter igång desto mindre är risken att man behöver dras med problemen i åratal framöver.

Det är också viktigt att fundera över vad det är i träningen som orsakat att du fått ont i hälsenan.

  • Har du trappat upp träningen för fort och för intensivt?
  • Har du gett kroppen tillräckligt med återhämtning mellan träningspassen?
  • Har du problem med pronation och kanske behöver inlägg i skorna?
  • Har du rätt sorts skor i förhållande till din löpstil och underlag?

Övning vid hälsenesmärta

Vid sidan om olika behandlingsformer som till exempel stötvågsbehandling och massage brukar man ofta rekommendera det som kallas excentrisk träning, dvs. där muskeln får arbeta i utsträckt läge, av vaden.

En övning som kan utföras i princip var som helst är tåhävningar. Övningen går utmärkt att utföra på en step-up-bänk, i ett trappsteg eller på en stadig trälåda.

Övningen i sig kan utföras på lite olika sätt. En är att du står ”på tå” på trappsteget med båda hälarna utanför kanten på trappsteget. Lyft den friska foten från trappsteget samtidigt som du går upp på tå för att därefter sakta sjunka ner, så att hälen befinner sig på en lägre nivå än trappsteget. Gör övningen tre gånger med 15 repetitioner, minst två gånger om dagen.

Fortsätt med övningarna varje dag. Studier har visat att vid bibehållen vadmuskelträning i tre månader har 80% av de drabbade kunnat återgå i full träning.

Förr var det mycket vanligt att man opererade denna typ av hälsenebesvär, i synnerhet bland elitidrottare. Men sedan man började med excentrisk träning har behovet av kirurgiska ingrepp minskat drastiskt.

Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.

Hälsporrekliniken är ett privat alternativ vi är EJ anslutna till högkostnadsskyddet.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.