Har du ont i främre delen av foten under trampdynan kan du ha drabbats av Mortons Neurom, som är en ganska vanlig åkomma. Namnet Mortons Neurom antyder att det rör sig om en tumör – vilket det inte är. Namnet kom sig av att en fotspecialist vid namnet Morton trodde felaktigt att det var en tumör och kallade åkomman för Neurom. Därav namnet Mortons Neurom.

Idag vet vi att det rör sig om en knuta på en nerv i foten eller att en nerv har blivit hopklämd så att det uppstått en svullnad. Mortons Neurom kan drabba vem som helst i alla åldrar men ca 4 av 5 av de som drabbas är kvinnor, särskilt elitidrottande kvinnor eller de som är mycket aktiva.

Varför drabbas kvinnor mest?

En av förklaringarna till att det främst är kvinnor som drabbas är att de ofta går i snäva högklackade skor som belastar framfoten. När framfoten överbelastas är det större risk att drabbas av ett nedsjunket främre fotvalv, vilket gör att man minskar avståndet mellan ledhuvudena i framfoten.

Nedsjunkna främre fotvalv leder till ett ökat tryck på nerverna och man tror att detta medför en ökad risk för nervinklämning i framfoten. Men man vet inte med säkerhet vad som gör att nerven skadas. Mortons Neurom uppstår oftast mellan 3:e och 4:e tåleden mitt över framfoten men förekommer även mellan 2:a och 3:e tåleden.

Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.

Hälsporrekliniken är ett privat alternativ vi är EJ anslutna till högkostnadsskyddet.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Orsak

Det är inte alltid man hittar den direkta orsaken till skadan när någon drabbas av Mortons Neurom. Men ofta härrör skadan från låga fotvalv, inflammation i en av fotens leder eller någon annan fotskada.

När mellanfotens naturliga rörlighet minskar, kan de främre fotvalven sjunka ihop och därmed ökar risken för att nerverna mellan tårna kläms ihop. När nerven kläms ihop och blir irriterad uppstår det en svullnad eller så förtjockas nervvävnaden när nerven belastas, för att stå emot påfrestningarna och därför kan en knuta uppstå.

Mortons Neurom drabbar ofta personer med nedsjunket främre fotvalv, så kallad plattfot. Det kan även drabba de som går och springer på ett sätt som gör att de landar hårt med hälen på underlaget. Man kan också drabbas av Mortons Neurom vid en akut skada om man till exempel trampar snett.

Symtom

Vid Mortons Neurom är nerven klämd och det kan orsaka smärta i den främre delen av foten. Smärtan kan upplevas som brännande eller huggande som strålar ut i de drabbade tårna och i vissa fall förekommer även känselbortfall i tårna. Vissa rörelser kan framkalla starkare smärta och det kan också göra mer ont om du går i platta eller ostadiga skor. Smärtan sitter oftast på undersidan av foten, en smärta som blir värre vid belastning och som sedan lättar något vid vila. Här är några vanliga symtom:

  • Smärtan sitter vanligast mellan tredje och fjärde tån
  • Smärtan blir värre vid aktivitet eller av att skorna klämmer.
  • Brännande smärta som strålar ut i tårna vid belastning
  • Nedsatt känsel i framfoten och tårna
  • Huggsmärta vid aktivitet

läs mer om det här: https://www.praktiskmedicin.se/

Att förebygga Mortons Neurom

Du kan själv förebygga att nerven i foten inte kommer i kläm. Det naturligaste för en människa är ju att gå barfota, det säger ju sig självt, men i vårt klimat är det nästan omöjligt att gå barfota under stora delar av året. De allra flesta av oss går omkring i någon typ av skor året om och därför är inte våra fötter tränade för att gå barfota.

För att kunna gå barfota utan att få skador så måste fötterna vänja sig och musklerna i fötterna och fotvalvet tränas upp. När du går i platta skor kan du få ont i hålfoten till en början, men du tränar upp fotvalvet automatiskt när du går i platta skor eller barfota. Ju mer du vänjer dig desto starkare blir dina fotmuskler och fotvalv. För att undvika skador som Mortons Neurom kan du tänka på dessa saker när du rör på dig:

  • Undvik att landa med hälen för hårt när du går.
  • Försök att landa med främre delen av foten när du springer och inte sätta i hälen först. Läs mer här.
  • Undvik skor som klämmer åt eller sitter tajt och undvik för höga klackar.
  • Träna upp fotmusklerna så att du bibehåller spänsten i fotvalvet.

Behandling

Det är viktigt för läkningen att du i möjligaste mån undviker att belasta foten. Om du gör saker som orsakar smärta kan det vara ett tecken på att du har förvärrat skadan, vilket bara förlänger läkningstiden. Har du mycket ont är det kanske bra om du sjukskriver dig en tid för att foten ska få den vila den behöver för återhämtning. Det du kan göra själv i första hand är att se till att du har skor som inte klämmer runt tårna. Köp skor som har gott om utrymme för tårna.

Det kan även kännas skönt att lägga in ett speciellt skoinlägg som är specialgjort för dessa skador. Dessa sulor kallas för pelotter eller pelottsulor och de ger framfoten och tårna extra avlastning och stöd. Skoinläggen är enklast att få tag på i specialbutiker på nätet som är specialiserade på fotskador, de finns att köpa i vissa fysiska skobutiker eller hos ortopedskotekniker där du kan prova ut ett par.

Behandling hos Hälsporrekliniken

Om smärtan blir för svår kan man behöva en kortisonspruta, som ger bra smärtlindring. Även om Mortons Neurom många gånger läker av sig självt kan man ibland behöva experthjälp när läkningen drar ut på tiden. Vi på Hälsporrekliniken kan hjälpa dig att ge läkningen en push i rätt riktning så att det går lite fortare. När du kommer till oss gör vi alltid en grundlig utredning och undersökning för att utreda grundorsaken. Tillsammans diskuterar och planerar vi den behandling du behöver för att läkningen ska gå så fort som möjligt.

Vi hjälper dig att ta fram ett personligt träningsschema och tipsar dig om olika hjälpmedel och hemmaövningar. Vi som jobbar på kliniken är legitimerade kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster med lång erfarenhet av fotskador.

Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.

Hälsporrekliniken är ett privat alternativ vi är EJ anslutna till högkostnadsskyddet.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.