Hälsporre är en liten uppbyggnad av kalcium på calcaneus, som är ett ben i hälen, och det kan vara mycket smärtsamt. Ibland är smärtan så kraftig att den förhindrar promenader och stör sömnen.

Hälsporre-behandling-massagePå grund av svårighetsgraden kan medicinsk behandling inkludera steroidinjektioner direkt i undersidan av foten eller till och med kirurgi. Innan det blir så allvarligt är det bäst att se sig om efter alternativa behandlingsmetoder att använda sig av så att man kan stoppa problemet tidigt.

När baksidan av foten är utsatt för kontinuerligt tryck kan kalkavlagringar byggas upp på hälbenet. Detta är vanligtvis inte ett problem men med tiden blir fler lager som fortsätter att utvecklas ovanpå varandra ett problem då de bildar en Hälsporre.

Detta kan vara problemet om du har en ihållande smärta i hälen eller på undersidan av foten. Det kan vara så illa att du kan ha svårt att placera vikten på baksidan av foten.

Hälsporremassage

Precis som många andra behandlingar kan hälsporremassage appliceras i kombination med andra behandlingar, speciellt stretching för att behandla Hälsporre.

När man behandlar Hälsporre / Plantar Fasciit är massagen vanligen applicerad på vadmusklerna så att de blir mindre styva, viket gör så att blodcirkulationen stimuleras och musklerna blir mer avslappnade.

Avslappnade vadmuskler minskar påfrestningarna på fascian under foten vilket i sin tur lindrar Hälsporre.

Förutom klassisk massage, som helst ska utföras av en specialist, kan du enkelt göra lite massageövningar själv.

En bra metod är att ta en golfboll eller tennisboll och rulla den under foten. Både våra behandlare och många av våra patienter har rapporterat detta som en framgångsrik metod mot Hälsporre.

Video som visar hur du kan massera din fot vid Hälsporre

Kiropraktisk och Naprapatisk behandling vid Hälsporre

Kiropraktisk och Naprapatisk behandling är ett effektivt och icke-kirurgiskt alternativ för att stoppa din hälsporresmärta.

Behandlingen består vanligtvis av följande:

  • Tydliga råd om hur man undviker att förvärra tillståndet.
  • Förebyggande och botande rådgivning. Ett exempel på råd är att bära stödjande skor och undvika gå runt barfota eller springa på hårda underlag.
  • Behandling med stötvågsbehandling och is kan också användas. Detta kan smärtfritt bryta upp hård vävnad som orsakar hälsporre.
  • Övningar för att sträcka ut musklerna i vaden och nedre delen av foten kan rekommenderas för att minska spänningar och inflammation.
  • Hälsporremassage i form av djupvävnadsmassage av foten för att frigöra spänningar i plantar fascia.
  • Specifikt utrustade ortopediska sulor kan också bli aktuellt att använda i dina vardagsskor, speciellt när plantar fasciit symptom och smärta är konstant.

Självhjälp vid Hälsporre

Här är en video som visar hur du kan få massage för att behandla hälsporre (plantar fasciit). Videon är på engelska.

Känner du att du vill träffa en av våra experter så tveka inte att ringa oss eller enkelt boka en tid i vår onlinebokning. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boka behandling