Hälsporre BehandlingHälsporre heter med en annan term Plantar Fasciit, där plantar är fot, fasci är sena och it betyder inflammation. Det här antyder att hälsporre skulle vara en inflammation i plantarfascian, senan som löper från hälbenet till tårna, men så är inte fallet.

Visst är plantarfascian inblandad, och den drabbade kan ha mycket ont, men studier har visat att det mycket sällan finns inflammerade områden i samband med hälsporre.

Istället handlar det om överbelastning av senan. Plantarfascian fungerar som ett stöd åt foten, och om fotvalvet belastas för hårt kan ett av benen i foten, naviculare, sjunka ner och fastna i det läget. Det uppstår bland annat vid onormalt hög pronation eller om musklerna i fotvalvet är för svaga.

När mellanfotsbenet är nedsjunket innebär detta att hälbenet trycks bakåt, och stortån pressas framåt. Eftersom plantarfascian inte är elastisk för detta med sig en ökad belastning på senan.

Det är mycket vanligt att besvären uppkommer t.ex. vid ökad träningsintensitet, som längre distans, fler antal pass eller helt enkelt att man börjat springa fortare.

Varför kallas det hälsporre?

Det kan ibland bildas en liten utväxt på hälbenet. Till utseendet påminner den om en liten sporre. Varför den bildas tvistar de lärde om: man vet faktiskt inte riktigt varför. 3 av 10 som inte alls har smärtor i hälen går om kring med denna utväxt. Och det är inte denna utväxt som genererar smärtan, utan det onda sitter i själva senfästet vid hälbenet.

Egentligen kan vem som helst drabbas av hälsporre. Men vanligast är det bland löpare och andra idrottsmän. Dansare är en annan utsatt grupp. Orsakerna till hälsporre kan vara dåliga skor, att man springer mycket på hårt underlag, eller att man har fått en bristning i senfästet. Läs mer: 6 vanliga orsaker till hälsporre.

Men även problem i ryggen kan leda till besvär i fötterna, eftersom nerverna som ”har hand om” känseln och musklerna kan få sämre blodcirkulation. Problem i bäckenet kan irritera ischiasnerven, och kroppen reagerar med att försöka rotera hela benet utåt. Och då tyngden ökar på fotens insida belastas fotvalvet hårdare och hamnar lättare i nedsjunket läge.

Hälsporre – Vad kan du själv göra?

Prognosen vid hälsporre är mycket god. Normalt läker hälsporre av sig självt, även om det kan ta lång tid. Ibland så länge som 2 till 3 år. Fortsätter du löpträningen eller belastar foten på annat sätt kan det ta ännu längre tid.

Kontrollera hur dina skor ser ut. Är de trasiga eller felaktigt konstruerade? Under tiden besvären finns kvar kan det hjälpa med skor som har dämpning i hälen. För en frisk fot däremot rekommenderar allt färre att man springer med dämpning – man förordar istället en löpteknik där man sätter i framfoten istället för hälen när man springer.

Tejpning av hälen är också ett sätt att lindra smärtan. Det stabiliserar såväl väl hälen som plantarfascian och gör att du kan röra dig på ett friare sätt. Tejpning i sig är dock in get som läker hälsporre, utan det fungerar bäst i kombination med andra behandlingar, som t.ex. massage och stretchövningar.

Hälsporrekliniken hjälper dig

Vi på Hälsporrekliniken är vana vid att behandla hälsporre. Hos oss träffar du legitimerade specialister med stor erfarenhet av att hjälpa människor i just din situation.

Ring oss idag för att boka en tid!

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö.

Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.

Hälsporrekliniken är ett privat alternativ vi är EJ anslutna till högkostnadsskyddet.

Vi har kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö.