Tidigare trodde man att hälsporre berodde på en inflammation i hälen, och därför fick åkomman den medicinska termen plantar fasciit, vilket antyder att det rör sig om en inflammation i hälen. Men idag vet man att det inte rör sig om en inflammation, utan mer en överbelastningsskada i hälsenan. Du som har drabbats av hälsporre vet hur skadan kan påverka din vardag och hur handikappad man kan känna sig. I den här artikeln ska vi prata kring hälsporre och stötvågsbehandling och ta upp ämnen som.

Stötvågsbehandlingens bakgrund

Allt började i Tyskland för ca 40 år sen då den första patienten behandlades med stötvågsbehandling för att få bort några njurstenar i njuren. Sedan dess har många studier gjorts och behandlingsmetoden har utvecklats och breddats. De goda behandlingsresultaten har gjort att behandlingsmetoden har spridits globalt och utrustningen har utvecklats. Det är en mycket populär behandlingsmetod på grund av att den är billig och effektiv. Idag använder man metoden vid behandlingar av en rad olika skador.

  • Stötvågsbehandlingens bakgrund
  • Olika typer av stötvågsbehandlingar
  • Vad händer vid en stötvågsbehandling
  • Så här går det till vid en stötvågsbehandling
  • Att tänka på inför en stötvågsbehandling
  • Fördelar med stötvågsbehandling
  • På vilka skador används stötvågsbehandling
  • Tejpning vid hälsporre
  • Lämplig medicin vid hälsporre
  • Injektionsbehandling vid hälsporre
  • Kirurgisk behandling vid hälsporre
  • Hjälpmedel vid hälsporre
  • Skydd och artroser
  • Skor med dämpning
  • Träning
  • Vill du ha hjälp snabbt? Boka en tid här.

Du har kanske fått höra att de flesta hälsporreproblem läker ut av sig självt, vilket är sant men problemet är att det kan ta flera månader till år innan du är helt återställd. Vi ska i den här artikeln främst ta upp stötvågsbehandling eftersom den är en så effektiv att upp till 80% av de som behandlas med stötvågor blir helt återställda. Det är en fantastisk behandlingsmetod som är både skonsam och effektiv men vi ska även ta upp andra alternativa behandlingsformer, hjälpmedel och träning.

Olika typer av stötvågsbehandlingar

Det finns idag två olika behandlingsformer ”fokuserad stötvågsbehandling” och ”radiell stötvågsbehandling”. Fokuserad stötvågsbehandling innebär att man behandlar och fokuserar på ett mindre vävnadsområde med högt tryck för att behandla en djupt liggande vävnad. Radiell stötvågsbehandling är vanligast då man behandlar ytligt liggande vävnader. Här är impulstrycket lägre och man behandlar i ett större område under en längre tid. Med denna metod behandlar man de flesta av våra vanligaste skador i rörelseapparaten.

Stötvågsbehandling hälsporre

Vad händer vid utredning av en stötvågsbehandling

Inför en stötvågsbehandling görs en utredning och en anamnes då patienten får berätta om sina besvär. Sedan görs en analys av skadan och bedömningen görs tillsammans med dig som patient, för att ge en exakt anpassad behandling med stötvågor. Detta är viktigt för att säkerhetsställa diagnosen och att man ger behandling på ett korrekt sätt och på rätt skadeområde. Det är du som är experten eftersom du vet bäst hur skadan känns. Det hjälper specialisten att ställa in rätt frekvens, intensitet och antal stötvågor på apparatens kontrollenhet. Boka din behandling. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så här går det till vid en stötvågsbehandling

Innan behandlingen appliceras kontaktgel på den aktuella behandlingsytan och handapplikatorn hålls ned lätt mot behandlingsstället. Stötvågsbehandling sker med en applikator som genererar tryckvågor. Normalt ligger frekvensen kring 2 – 3 stötar per sekund och en behandling brukar ge runt ett par tusen stötar. Behandlingen tar 5 – 10 minuter vid varje behandlingstillfälle. Det brukar räcka med att upprepa behandlingen 3 – 5 gånger totalt för att få önskat resultat.

Normalt upprepas behandlingen en gång i veckan. Men beroende på en rad olika faktorer behöver man ibland vänta längre mellan behandlingarna. Behandlingen kan göra ont men smärtan brukar upplevas som uthärdligt i de flesta fall. Vissa patienter kan få ett mindre blåmärke på behandlingsområdet men för övrigt är biverkningar sällsynta. Vid värk efter en stötvågsbehandling brukar det räcka med receptfria värktabletter men ibland behöver man använda hjälpmedel för att hjälpa kroppen med att skynda på läkningen.

Att tänka på inför en stötvågsbehandling

Inför en stötvågsbehandling bör inte smärtstillande läkemedel med antiinflammatorisk effekt tagits, de närmaste dagarna innan behandling. Det kan göra att behandlingen inte får en optimal effekt. Man bör också avstå från intensiv fysisk aktivitet de närmaste dygnet innan stötvågsbehandling. Man bör heller inte genomgå någon annan medicinsk behandling samtidigt.

Fördelar med stötvågsbehandling

Det finns många fördelar med en stötvågsbehandling eftersom den är skonsam, snabb och effektiv. En av de stora fördelarna är att det hjälper patienten att återhämta sig relativt fort. Här är några av fördelarna:

  • Snabbare vävnadsåteruppbyggnad
  • Ökar blodgenomströmningen vilket leder till snabbare läkning
  • Behandlingen reducerar smärta
  • Reducerar ärrvävnad
  • Aktiverar immunsystemet
  • Man stimulerar den naturliga läkningsprocessen

På vilka skador används stötvågsbehandling

Som vi nämnde inledningsvis behandlar man fortfarande vanligtvis njurstensproblem med stötvågor och vid en rad andra åkommor och skador. Några av de vanligaste skador som man behandlar med stötvågor inom idrotten är förutom hälsporre är även tennisarmbåge och hopparknä men också behandling av bland annat trokanterit, kalkaxel, benläkning.

Det är mycket vanligt att man behandlar inflammationer med stötvågor. Man har upptäckt att stötvågsbehandlingen ger mycket positiv effekt på benhinneinflammation och hälseneinflammation. Idag är stötvågor den vanligaste behandlingsformen av dessa tillstånd.

Boka din stötvågsbehandling här

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö

Hitta din klinik

Tejpning vid hälsporre

Tejpning av fot och häl vid hälsporre är mycket vanligt och syftet med det är att minska och avlasta smärtan i hälen. Har man drabbats av hälsporre kan det göra mycket ont och många har svårt att gå på ett naturligt sätt. Tejpning av fot och häl lindrar smärtan och gör att belastningen på hälen inte gör lika ont. Tejpning i sig gör inte att läkningen går fortare men avlastningen på hälen gör att man kan röra sig någorlunda normalt.

Tejpningen stabiliserar senfästet och begränsar senans rörlighet, vilket minskar smärtan markant och förhindrar svullnad i foten. Tejpningen är en kortsiktig lösning för att dämpa smärta och bör inte sitta mer än 1 – 2 dagar. Efter tejpning i några dagar, vila foten i några dagar utan tejpning. Det är inte svårt att utföra tejpningen på egen hand men om du är osäker på hur man gör är du alltid välkommen till Hälsporrekliniken så hjälper vi självklart till.

Tejpa hälsporre

Lämplig medicin vid hälsporre

Ibland är smärtan så svår att man måste ta till smärtstillande läkemedel. Smärtnedsättande läkemedel påskyndar inte läkningsprocessen men det kan lindra besvären tillfälligt. Behöver du ta smärtstillande medicin innan en stötvågsbehandling bör man använda smärtstillande tabletter utan antiinflammatorisk effekt.

Injektionsbehandling vid hälsporre

När inga av de ovanstående behandlingar hjälper mot smärtan först då kan man prova med kortisoninjektioner. Det finns dock vissa risker med denna behandling även om det kan ha en god effekt på smärtan. Behandlingen bör utföras av en specialist i ortopedisk medicin eller en läkare med god kännedom om injektionsbehandlingar med kortison.

Efter varje behandling bör man vara försiktig med att belasta foten under de följande en till två veckorna. Normalt upprepas behandlingen ett par gånger.

Kirurgisk behandling vid hälsporre

Om vävnaden i foten är så pass skadad att inga andra behandlingar har någon effekt har man som sista utväg att operera bort skadad vävnad. Normalt har man provat olika behandlingsformer i mer än 1 år.

Hjälpmedel vid hälsporre

Förutom olika typer av behandlingar som finns för att bli fri från hälsporre kan man behöva olika typer av hjälpmedel för att livet ska bli lite lättare att leva. Direkt efter en skada kan det vara otroligt skönt och avlastande med en dämpande sula i skon. Att använda hjälpmedel är ett sätt att minska på lidandet och eventuellt öka aktivitetsförmågan.

Skydd och ortoser

På marknaden finns en mängd olika hjälpmedel som man kan ta till för att läkningen ska bli så skonsam som möjligt. Specialstickade strumpor som ger stöd åt senorna i foten kan vara mycket sköna och smärtlindrande att ha på sig vid besvär av hälsporre. Det finns speciella sulor och hälkoppar att lägga i skorna och som är specialtillverkade för besvär med hälsporre och det finns även särskilda nattstrumpor som du kan bära på natten.

Skor med dämpning

Det är otroligt vanligt att man slarvar med omvårdnaden av sina fötter, vilket är konstigt egentligen. Ändå vet de flesta att fötterna hör till våra viktigaste kroppsdelar och att fötterna bär en tung börda eftersom dom får ta hela kroppstyngden vad vi än hittar på. När vi skadar oss i fötterna blir vi ofta förvånade då vi förväntar oss att fötterna bara ska fungera utan underhåll. Men först när skadan är skedd förstår vi hur beroende vi är av våra fötter och ger fötterna vår uppmärksamhet.

När du har ont i fötterna av hälsporre är det viktigt att ha sköna väldämpade skor för att inte skadan ska bli värre. Man behöver inte köpa speciella dämpade skor utan det går lika bra att lägga dämpade sulor i ett par rymliga skor. Men det är inte optimalt för fötterna att gå i dämpade skor om du inte har ont eller har skador i fötterna, eftersom det gör att dina fotmuskler inte stärks och tränas naturligt när du går, står och springer. Risken att drabbas av hälsporre igen är större om man inte tränar upp fotmusklerna.

Träning

Det finns en rad olika sätt att stärka fotmusklerna och vid hälsporre handlar det främst om att dina muskler i fötterna inte har pallat trycket du har utsatt dina fötter för. Därför är det viktigt att succesivt träna upp fotmusklerna för att inte få ett återfall efter en skada. Vi hjälper gärna till med tips och träningsschema när du behandlas hos oss, så att du bygger upp dina fotmuskler från grunden. Läs gärna mer i artikeln hälsporre för att veta mer på vår hemsida.

Vill du ha hjälp snabbt? Boka en tid här. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö

Vårt team på Hälsporrekliniken består av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi erbjuder stötvågsbehandling på våra kliniker som finns i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Välkommen att kontakta oss