Vi råkar alla då och då ut för krämpor, exempelvis värk i fötterna, stelhet och andra skador. Orsakerna till varför vi får ont under fötterna är många, och det är inte alltid så lätt att veta vad som är fel. Av alla skador som drabbar idrottare handlar ungefär 15% om smärtor i fötterna.

Trots att skador på fötterna kan ha många orsaker så hittar man dem ofta i någon av dessa fem:

  1. Direkt skada (exempelvis stukningar)
  2. Att man har värmt upp för dåligt eller inte alls
  3. För intensiva träningspass
  4. Dåliga eller felaktiga skor
  5. Aktivitet på för hårt underlag

Fotens anatomi och delar i korthet

Våra fötter är en ytterst avancerad konstruktion. Här hittar vi hela 66 leder, 38 muskler och senor, 214 ligament och 26 ben, vilket är en fjärdedel av alla ben i kroppen. De 26 benen hålls ihop av ledband, ledkapslar, senor och muskler. Senorna fäster musklerna vid benen, som i sin tur hålls ihop av ledbanden. Fotvalven fungerar som stötdämpare och hjälper oss att hålla balansen. Om du tar mellan 7000 och 10 000 steg per dag så belastas du dina fötter med uppemot 700 ton sammanlagt. När man ser det från den synvinkeln så förstår man vikten av bra skor och sulor.

Foten och alla dess ben och ligament

Varifrån kommer smärtan under foten?

Symptomen varierar naturligtvis, beroende på vilken sjukdom eller skada som har drabbat fötterna. Och det är flera faktorer som påverkar våra fötter, som t.ex. vilka skor vi använder, tekniken i löpsteget och hur intensivt vi tränar. Här är några av de vanligaste orsakerna till varför vi får ont under foten.

Hälsporre

Plantar fasciit med ett finare namn. Innebär att senan som löper kunder foten har överbelastats, med följd att du får ont under eller på slidan av hälbenet. Här kan du läsa mer utförligt: Vad är hälsporre?

Mortons sjukdom

Om du har drabbats av Mortons sjukdom märker du det i regel på att främre delen av foten smärtar och framfoten kan ibland domna. Smärtan kan vara intensiv och brännande. Orsaken till värken är att en av nerverna mellan benen i framfoten ligger i kläm, vilket i sin tur ofta beror på att du springer och går i för små skor, eller skor med dålig passform. Ibland ligger roten till problemet i att fotvalvet är nedsjunket.

Metatarsalgia – ont i trampdynorna

Detta tillstånd innebär att du har starka, brännande smärtor under trampdynan på foten. Ofta i de tre mittersta tårna. Smärtan under trampdynan blir värre när du går, står och springer, för att klinga av vid vila. En av de stora orsakerna till metatarsalgia är högklackade skor, som gör att nästan 80% av din kroppsvikt bärs upp av trampdynorna. Att gå i högklackade skor gör att fotens normala funktionalitet helt sätts ur spel. I vissa fall kan metatarsalgia övergå i Mortons sjukdom.

Hälsprickor

Hälsprickor uppstår ofta för att huden är för torr och spricker på grund av tryck och friktion. Ibland kan de förvärras så till den grad att det bildas djupa, blödande sprickor som kräver medicinsk hjälp. En bidragande orsak till att hälsprickor uppstår är att man går mycket med skor eller sandaler som är öppna i hälen, och alltså tillåter hälen att tryckas ut åt sidorna. Andra påverkande faktorer kan vara höga fotvalv, plattfot, övervikt och ett arbete där man står mycket.

Nedsjunkna fotvalv

När muskler och senor i foten och underbenet försvagas kan det resultera i att fotvalven sjunker ihop. Det kan medföra smärtor mitt under foten och på fotens insida, men även i vader och underben. Du kan känna en molande värk och att fötterna känns trötta. Nedsjunkna fotvalv drar också med sig en överpronation, det vill säga att foten sjunker inåt – vilket medför att anklar och underben utsätts för inåtrotation.

Hälkuddeatrofi

Kallas också för hälkuddesyndrom. Under hälen finns en ”kudde” av fett och bindväv. Den fungerar som en stötdämpare. Med åren kan hälkudden tunnas ut vilket medför att trycket på hälbenet ökar. Ju tunnare hälkudden blir, desto mer ont kan det göra under och runt hälen. Smärtorna under foten liknar till viss del de du kan känna vid hälsporre och gör att man ibland förväxlar symptomen med varandra.

Burning Feet – ont under fotsulan

Det finns flera olika möjliga anledningar till att dina fötter kan kännas brännande och att det svider under fötterna. Hos vissa personer med diabetes kan fötternas nerver påverkas med dessa symptom som följd. En annan möjlig orsak är att fotvalven är på väg att sjunka ihop. En betydligt ofarligare, och vanligare, anledning är att du helt enkelt går omkring med olämpliga skor och strumpor, som stänger in fötterna och gör att du svettas.

Sever’s skada

En vanlig orsak till hälsmärtor hos den yngre generationen är Sever´s skada, vilket ofta drabbar barn mellan 9 och 15 år.. Smärtan sitter i hälens bakre del, oftast på sidorna. Barn som håller på med en idrott som involverar mycket snabba vändningar, start och stopp eller mycket hopp drabbas oftare. Stumma skor och hårt underlag är också det en faktor. Man ser det ofta inom idrotter som handboll, fotboll, gymnastik, volleyboll, innebandy och liknande sporter.

Svullna fötter

En svullen fot kan såklart bero på många olika saker. Men personer som står upp i arbetet får ofta problem med svullna fötter, särskilt om det är ett stillastående jobb. Andra som ofta drabbas är kvinnor som väntar barn och överviktiga personer. I värsta fall kan svullnaden bero på problem med cirkulationen. I så fall bör man söka läkare, då det skulle kunna vara en förvarning om en stundande blodpropp.

Att tänka på om du har smärtor under fötterna

Tillfälliga och kortvariga smärttillstånd i och under fötterna är inget att oroa sig för. Men gå inte omkring för länge med smärta i fötterna. Visserligen läker många tillstånd ut av sig självt, men andra gånger behöver vi hjälpa kroppen på traven. Vi på Hälsporrekliniken har specialister inom alla dessa områden. Känner du att du behöver en undersökning eller behandling så är du alltid välkommen till oss.

Boka behandling

FAQ – Ont under foten

Vad är orsaken till att man får ont under fötterna?

Det kan bero på en rad olika saker beroende på var smärtan sitter. Du kan ha drabbats av Hälsporre om du har ont under hälen, Mortons sjukdom eller Metatarsalgia om smärtan sitter främre delen av foten. Man kan få ont under foten om man har hälsprickor eller nedsjunkna fotvalv. Har du drabbats av Hälkuddesyndrom eller Burning feet kan man ha en svidande och brännande värk i fötterna.

Vilka är de vanligaste omständigheterna att man får ont i fötterna?

Akuta skador i foten beror oftast på att man skadat sig under en aktivitet. Men det är inte alltid bara de som tränar mycket som kan få ont i fötterna utan det kan vara att man har varit i rörelse som en långpromenad under semestern. Faktum är att otränade människor kan råka ut för exakt samma fotproblem som en elitidrottsman. Felaktiga skor och överansträngning är grundorsaken till de flesta skador.

Vad ska jag göra om jag har ont under fötterna?

Lyssna på kroppen och vila fötterna, belasta fötterna så lite som möjligt för att inte utsätta fötterna för mer värk. Smärtan stressar musklerna så att de blir överansträngda. De allra flesta åkommor i fötterna läker av sig självt om man tar hand om sina fötter och undviker överansträngning. Använd gärna mjuka skor med någon form av dämpning så att det inte gör ont när du måste röra på dig. Träna och bygg upp musklerna i lagom takt.