Hälsporre idrottarens mardröm

Hälsporre kan vara en idrottares egna mardröm då den i princip stoppar all aktivitet där du står, går eller löper på foten.

Egna Övningar

Du kan själv göra en del stretch- och styrkeövningar för att försöka lindra och förebygga eventuella hälsporre (planar fasciit) problem.

Här är några stretching övningar som förhoppningsvis lindrar och hjälper. Gör inga övningar om de gör för ont. Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med en legitimerad specialist om du fått hälsporre för att få professionell hjälp.

Hälsporre Stretching i Säng

hälsporre-stretchingDe första stegen ut ur sängen på morgonen vara de värsta på hela dagen. Dessa steg  kan vara tillräckliga för att skapa inflammation och smärta. Det bästa sättet att hjälpa till att bryta denna (onda) cykel är att sträcka på vaden innan du tar de första stegen på morgonen. När musklerna i vaden är hopdragna drar de på hälbenet vilket gör att din plantar fascia blir mycket spänd och benägen att bli skadad.

För att hjälpa till att lossa upp dessa muskler gör följande övning:

Ta en handduk eller bälte och slinga den runt den drabbade foten. Håll benet rakt och dra försiktigt mot din kropp tills du känner en sträckning i den nedre delen av benet. Håll det i 30 sekunder och upprepa upp till 5 gånger innan du tar ditt första steg ur sängen.

Plantar Fascia Stretching

Att lossa upp de vävnaderna i foten som är irriterade är bra. Här är ett sätt att göra detta:

Övningen är mycket enkel. Allt du behöver göra är att dra upp och sträcka tårna med handen tills du känner en sträckning längs med foten.

Hålla denna position i 30 sekunder ett par gånger kan göra en värld av skillnad på dina smärta nivåer.

Fler Stretching övningar vid Hälsporre

Här kommer några flera stretching övningar för dig som fått en hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre stretching – övning 1 – Sträcka vaden

Stretching-vid-hälsporre-Hälsporrekliniken.seAtt sträcka ut musklerna i underbenet är en integrerad steg till återhämtning. Det finns två huvudsakliga musklerna i underbenet som fäster vid hälen och i denna övning kommer vi att arbeta med att sträcka ut båda.

Börja med att stå mot en vägg och skjut ett ben tillbaka samtidigt som du trycker ner hälen ned mot golvet. När du känner en sträckning i den nedre delen av benet håll kvar i 30 sekunder. Efter dessa 30 sekunder, böj knäna tills du känner en djupare stretch längs med benet.

Håll denna position i 30 sekunder och upprepa övningen tills du har gjort den tre gånger på varje ben.

Hälsporre stretching – övning 2 – Massage

Placera en tennisboll på marken och rulla den försiktigt under foten i några minuter. Denna övning kan hjälpa mjuka upp din plantar fascia vilket gör det mycket mindre sannolikt att den blir irriterad.

Sätt tillräckligt med press på bollen för att få en djup massage. Du kan känna en viss ömhet vilket är ok men sluta direkt om du känner någon direkt smärta.

Hälsporre stretching – övning 3 – Is massage

Ibland kan det vara bra att jobba med någonting kallt under fötterna för att skapa en inflammationskontroll.

Att frysa en vattenflaska och rulla den under foten i 10 minuter i slutet av dagen kan vara ett mycket effektivt sätt att hålla inflammationen i schack.

Vill du ha professionell hjälp att behandla din hälsporre (plantar fasccit)?

Hälsporre Kliniken består av av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö. Boka en tid online eller ring oss för snabb hjälp.

Här finns Hälsporrekliniken