Hälsporre – Idrottarens mardröm

Hälsporre är en mardröm för idrottare på grund av dess förmåga att hämma prestanda och orsaka smärta. Denna vanliga åkomma, även känd som plantar fasciit, drabbar ofta löpare, hoppare och andra atleter vars sport kräver upprepad belastning på fötterna. Smärtan, som känns som en skarp, brännande känsla i hälen, kan begränsa rörelsefriheten och göra det svårt att utföra vanliga träningsrutiner. Dessutom kan hälsporre leda till långvariga skador om den inte behandlas korrekt, vilket kan innebära avbrott från träning och tävling. För idrottare som strävar efter att nå sina mål är hälsporre en allvarlig utmaning som kräver noggrann hantering och behandling för att återgå till toppformen. Med rätt strategier och stöd kan dock idrottare övervinna denna mardröm och återuppta sin passion och prestation på banan, fältet eller banan.

Egna Övningar

Du kan själv göra en del stretch- och styrkeövningar för att lindra och förebygga eventuella problem med hälsporre.

Här är några stretchövningar som förhoppningsvis lindrar och hjälper. Gör inga övningar om de gör för ont. Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med en legitimerad specialist om du fått hälsporre för att få professionell hjälp.

Hälsporrestretching i sängen

De första stegen ur sängen på morgonen vara de värsta på hela dagen. Dessa steg kan vara tillräckliga för att skapa inflammation och smärta. Det bästa sättet att hjälpa till att bryta denna onda cirkel är att sträcka på vaden innan du tar de första stegen på morgonen. När musklerna i vaden är hopdragna drar de på hälbenet vilket gör att din plantar fascia blir mycket spänd och benägen att bli skadad.

För att hjälpa till att lossa upp dessa muskler gör följande övning:

Ta en handduk eller ett bälte och slinga den runt den drabbade foten. Håll benet rakt och dra försiktigt mot din kropp tills du känner en sträckning i den nedre delen av benet. Håll i 30 sekunder och upprepa upp till 5 gånger innan du tar ditt första steg ur sängen.

hälsporre stretcha i sängen på morgonen

Plantar Fascia Stretching

Att lossa upp vävnaderna i foten som är irriterade är bra.

Här är ett sätt att göra detta:

  • Dra upp och sträck tårna med handen tills du känner en sträckning under foten.
  • Håll denna position i 30 sekunder och upprepa ett par gånger.

Att göra denna stretchövning varje dag kommer göra en stor skillnad i hur dina fötter känns och mår.

tå stretching vid plantar fasciit hälsporre

Fler Stretchövningar vid Hälsporre

Här kommer några flera stretching övningar för dig som fått en hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporrestretching – Övning 1 – Sträcka vaden

Att sträcka ut musklerna i underbenet är en integrerad steg till återhämtning. Det finns två huvudsakliga musklerna i underbenet som fäster vid hälen och i denna övning kommer vi att arbeta med att sträcka ut båda.

Börja med att stå mot en vägg och skjut ett ben tillbaka samtidigt som du trycker ner hälen ned mot golvet. När du känner en sträckning i den nedre delen av benet håll kvar i 30 sekunder. Efter dessa 30 sekunder, böj knäna tills du känner en djupare stretch längs med benet.

Håll denna position i 30 sekunder och upprepa övningen tills du har gjort den tre gånger på varje ben.

hälsporrestretching

Hälsporrestretching – Övning 2 – Massage

Placera en tennisboll på marken och rulla den försiktigt under foten i några minuter. Denna övning kan hjälpa mjuka upp din plantar fascia vilket gör det mycket mindre sannolikt att den blir irriterad.

Sätt tillräckligt med press på bollen för att få en djup massage. Du kan känna en viss ömhet vilket är ok men sluta direkt om du känner någon direkt smärta.

Hälsporrestretching – Övning 3 – Ismassage

Ibland kan det vara bra att jobba med någonting kallt under fötterna för att skapa en inflammationskontroll.

Att frysa en vattenflaska och rulla den under foten i 10 minuter i slutet av dagen kan vara ett mycket effektivt sätt att hålla inflammationen i schack.

Vill du ha professionell hjälp att behandla din Hälsporre (Plantar Fasciit)?

Hälsporrekliniken består av legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre. Vi hjälper dig mer än gärna att både behandla och förebygga dina besvär. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Boka en tid online eller ring oss för snabb hjälp.

Boka behandling