En av de vanligaste orsakerna till smärta vid hälen, hos idrottsmän, är det som i folkmun kallas hälsporre. Vad du egentligen har råkat ut för är ett resultat av en överbelastning av plantarfascian (senstråket i hålfoten) och dess fäste.

Vad orsakar så kallad hälsporre?

Hälsporre-inläggHälsporren orsakas av att senstråket under hålfoten (plantar fascia) överbelastas, kanske av att du stått eller gått ovanligt mycket. Ibland kan också ett skobyte vara orsaken, då det har skett en förändring av belastningen.

Det finns viss forskning som hävdar att det lättare uppstår en hälsporre om du använder skor med stum och tunn sula. Men, skadan kan också uppstå utan synbar anledning.

Första tiden efter att skadan uppstått finns ofta en inflammation, vilket egentligen är en naturlig del av läkningsprocessen.

Anledningen till att man har ont även efter denna fas kan vara att det bildas en förtjockning och/eller ett ökat blodflöde i den skadade senans vävnad.

Vi behandlar dagligen det som kallas hälsporre och en del av behandlingen kan vara att ta fram specialtillverkade hälsporre inlägg.

Vi samarbetar med kunniga och professionella tillverkare som bland annat hjälper svenska fotbollslandslaget.

Detta är en del av behandlingen och ska sällan användas som den enda lösningen på dina problem med hälen.

Hur behandlas hälsporre?

Hälsporre kan läka ut av sig själv, men läkningen kan ta lång tid.

Vår rekommendation är därför att söka hjälp hos en av våra kunniga av naprapater eller kiropraktorer.

Du får hjälp att få lindring av din smärta samt möjlighet till en snabbare läkningsprocess.

Hos din behandlare kan du få stötvågsbehandling som visat sig vara effektiv för att minska smärtan och påskynda läkeprocessen.

Akupunktur kan också vara en effektiv behandling för att minska besvären.

Speciella skor som har extra dämpning i sulan ger minskade besvär och gör att du kan stå och gå under den tid det tar att läka ut skadan.

Ortopediska hälsporre inlägg ger snabbt minskade besvär och är en mycket vanlig behandling. En relativt ny metod är hälsporre inlägg i form av hälkopp.

Dessa hälsporre inlägg är en djup och styv kopp som ger avlastning för hälen och ett ännu bättre stöd än traditionella hälsporre inlägg.

Vad är hälsporre inlägg?

För att få lindring och för att kunna fungera i vardagen, även när man lider av det smärtsamma tillståndet hälsporre, är hälsporre inlägg ett mycket viktigt instrument.

Hälsporre inlägg kan vara vanliga ortopediska skoinlägg eller individuellt avgjutna hälsporre inlägg som är specifikt anpassade efter just din fot.

Med ett hälsporre inlägg i skon avlastas hålfoten och hälsporren (plantar fasciit) och du kan både stå och gå med en mer normal belastning.

Det minskar smärtan och gör också att du får ett mer normalt gångmönster.

Avlastningen du får med hjälp av hälsporre inlägg gör också att läkningen av skadan går snabbare.

Det har gjorts studier på koppformade hälsporre inlägg, och det har visat sig att tjockleken på hälens fettkudde ökar och att trycket under hälen därför minskar.

Hälsporre inlägg i kombination med andra behandlingar

Ett hälsporre inlägg ger både avlastning av hålfot och plantar fascia, men det kan också korrigera en ogynnsam fotpositionering, och ger därmed bättre stabilitet i hela foten.

För många kan användande av hälsporre inlägg leda till en total utläkning.

Men, om man kombinerar avlastningen som ett hälsporre inlägg ger, med en stötvågsbehandling ökar chanserna för en ännu snabbare besvärsfrihet.

Rehabilitering och förebyggande åtgärder

För att undvika att besvären med din hälsporre kommer tillbaka, och för att i framtiden få en adekvat avlastning är det viktigt med rehabträning för att bygga upp muskulaturen i foten.

Även under tiden du lider av hälsporre är det viktigt att träna genom att stretcha plantar fascian och den långa och korta vadmuskeln några gånger om dagen.

Böj och sträck tårna flera gånger under dagen, och träna långsamma tåhävningar med uppböjda tår.

Stretchning av fot och vad kan ge effektiv lindring vid redan uppkommen hälsporre, men kan alltså också ha en förebyggande effekt.

Undvik helst att gå barfota, och använd om möjligt dämpade skor eller hälsporre inlägg om du redan har hälsporre.