En svullen ankel kan vara smärtsam och begränsande, men det finns många effektiva sätt att hantera och behandla detta vanliga problem. Oavsett om det beror på en skada, överansträngning eller underliggande medicinska tillstånd, är det viktigt att ta itu med svullnaden för att främja läkning och återställa rörligheten. Nedan följer några bra tips och råd för att behandla en svullen ankel, inklusive information om hur behandling hos kiropraktorer kan vara till nytta.

Nio tips och råd vid svullen ankel

 1. R.I.C.E. Metoden: En av de första åtgärderna för att behandla en svullen ankel är att tillämpa R.I.C.E.-metoden:
  • Vila (Rest): Undvik att belasta den svullna ankeln och ge den tid att läka.
  • Is (Ice): Applicera is på den drabbade ankeln i 15-20 minuter varje timme under de första 48 timmarna efter skadan. Isen hjälper till att minska svullnaden och lindra smärtan.
  • Kompression (Compression): Svep ankeln med ett elastiskt bandage för att minska svullnaden och ge stöd.
  • Höjning (Elevation): Håll den svullna ankeln höjd över hjärtnivån när det är möjligt för att främja dränering och minska svullnaden.
 2. Smärtlindring: Ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol för att lindra smärtan och minska inflammationen. Se dock till att följa doseringsanvisningarna och rådgör med en läkare om du har några befintliga medicinska tillstånd.
 3. Gentle Motion: Efter att initial smärta och svullnad över ankeln har minskat, börja gradvis röra den drabbade ankeln. Enkla rörelser som att vrida foten och böja den framåt och bakåt kan bidra till att förbättra rörligheten och minska risken för stelhet.
 4. Stödjande Skor och Ortoser: Använd stödjande skor eller ortoser för att ge stabilitet och avlasta trycket på den drabbade ankeln. Detta kan hjälpa till att förhindra ytterligare skador och främja läkning.
 5. Fysisk Terapi: En fysioterapeut kan utforma en skräddarsydd träningsplan för att stärka musklerna runt ankeln, förbättra rörligheten och främja läkning. Dessa övningar kan inkludera stretching, styrketräning och balansövningar.
 6. Kiropraktisk Behandling: Kiropraktorer är experter på muskuloskeletala problem, inklusive svullna leder som en följd av ankelskador eller överansträngning. Genom manuella justeringar och andra tekniker kan kiropraktorer hjälpa till att återställa normal rörlighet och funktion till den svullna ankeln. Dessutom kan de ge råd om övningar och livsstilsförändringar för att förebygga framtida skador.
 7. Kontinuerlig Övervakning: Fortsätt att övervaka din tidigare svullna ankel och följa upp med en läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om svullnaden inte minskar eller om du upplever några nya symtom. Det är viktigt att se till att det inte finns några allvarligare underliggande problem som kräver ytterligare behandling.
 8. Undvik Att Anstränga Anklarna: Undvik att delta i aktiviteter som kan belasta ankeln, såsom löpning eller hoppning, tills svullnaden har avtagit och du har återfått full rörlighet och styrka.
 9. Kost och Hydrering: En hälsosam kost som är rik på antiinflammatoriska livsmedel som frukt, grönsaker och fet fisk kan hjälpa till att minska inflammationen och främja läkning. Se också till att dricka tillräckligt med vatten för att hålla kroppen hydratiserad, vilket är viktigt för att stödja läkningsprocessen.

Genom att följa dessa tips och råd kan du effektivt behandla en svullen ankel och främja snabbare återhämtning och läkning. Kom ihåg att varje individuell situation kan vara unik, så det är viktigt att rådgöra med en läkare eller annan medicinsk professionell för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Vid behov kan behandling hos en kiropraktor vara ett värdefullt komplement till din rehabilitering för att uppnå optimalt resultat. Vill du boka en undersökning eller behandling är du välkommen att kontakta oss på Hälsporrekliniken.