Ont i FotenVi har väl alla då och då drabbats av någon form av besvär i fötterna. Hos t.ex. löpare är omkring 15% av alla skador relaterade till foten. Men det är vanligt att man får ont i foten ibland, oavsett om man tränar eller inte. Så vad beror det på?

Orsaker till fotsmärta

Det finns en mängd olika anledningar till att man kan få ont i foten. Du som har stukat foten (eller trampat på en legobit) vet att det finns många självklara orsaker, och dessa behöver väl ingen närmare förklaring.

Däremot finns det besvärligare situationer som behöver behandlas. Och här handlar det många gånger om att foten på ett eller annat sätt är överbelastad. Som så ofta när det gäller vår hälsa, kan vi hitta en del av orsakerna i vår livsstil.

De flesta som kommer till oss och söker hjälp för att de har ont i foten har besvär som oftast kan härröras till fel- eller överbelastning eller användande av skor som ger en felaktig ställning i foten.

Löpträning

De vanligaste orsakerna till ont i foten

Här är en sammanfattning över några vanliga orsaker till att man får ont i foten:

  • Sever´s skada, eller Apofystis. Förekommer oftast hos aktiva barn mellan 9 och 15 år och ger smärta i hälen. I synnerhet vid aktiviteter med mycket hopp och landningar och snabba ryck och vändningar får man ont efter och ibland också under aktiviteten. läs mer om severs skada här.
  • Hälsporre (Plantarfasciit). Smärta under hälen och/eller i hålfoten, som oftast är värst vid de första stegen på morgonen eller efter vila. Ger också ökad smärta ju längre du går eller springer och kan vara mycket begränsande.
  • Hallus valgus där stortåns grundled blir större, svullen och ibland också röd. Man får ont i foten vid stortåleden och kan ha svårt att använda skor, till exempel. läs mer om Hallus valgus här.
  • Hallus rigidus ger smärta vid stortåns grundled som blir stel och gör det svårt att fullfölja steget. Tillståndet kan orsakas av artros eller led- och broskförändringar i stortåns grundled.
  • Nedsjunkna fotvalv kan medföra att du får ont i foten, men ibland också knäbesvär, på grund av den inåtrotation som ankel och underben utsätts för.
  • Höga fotvalv kan också göra att du får ont i foten på grund av punktbelastning och ett ökat tryck på främre trampdynan och hälen.
  • Mortons Neurom kan vara felet om du får ont i foten vid den främre trampdynan. Oftast strålar smärtan ut mellan tredje och fjärde tån, och beror på att en nerv kommit i kläm mellan två av de främre fotbenen.

Vilka är det som oftare får ont i foten?

Skomodet och vår livsstil är som sagt en av anledningarna till de fotbesvär så många har.

Att träna och tävla är populärt som aldrig förr och många gillar att utmana sig själva med maraton, multisport och andra krävande aktiviteter.

Det de glömmer är att fötterna, som ofta gör det största jobbet, kräver både egen träning och speciell omsorg för att orka med.

Men, det är inte bara de som tränar mycket som allt oftare klagar på ont i foten.  Fotbesvären drabbar också den del av befolkningen som inte alls har hakat på träningstrenden, utan istället sitter hemma i soffan och drar på sig övervikt.

Ofta får den helt otränade som belastar sina fötter med en tung kropp precis samma fotproblem som elitmotionären.

Skorna har också en stor inverkan på hur våra fötter mår. Höga klackar, smala skor och trånga skor kan alla göra att man får ont i foten. Andra orsaker hittar vi i arbeten där man står och går mycket, och vid gång eller löpning på hårda underlag.

Olika behandlingar för dig som har ont i foten

Lämplig behandlingsmetod för just dig är givetvis beroende på vilka besvär just du har.

För att få en grundlig undersökning, som leder till en korrekt och effektiv behandling bokar du tid hos en av våra legitimerade kiropraktorer eller naprapater.

Din behandlare lägger stor vikt vid att se helheten. Behandlaren undersöker alltså inte bara dina fötter utan söker efter samband med andra delar av kroppen.

Att du har värk och ont i foten kan, som nämnts ovan, ha många olika orsaker. Det är därför viktigt att en person med utbildning i hela rörelseapparaten får göra en bedömning.

Hos kiropraktor och naprapat kan du få effektiv behandling för de flesta problem som ger ont i foten, och du kan också få hjälp med hur du ska undvika problemen i fortsättningen.

Stötvågsbehandling. Effektivt för dig med ont i foten

Stötvågsbehandling är ofta en effektiv behandlingsmetod, men det finns många andra olika behandlingsmetoder anpassade efter olika besvär och tillstånd. Massage och stretchövningar för fötterna är andra behandlingsmetoder som visat goda resultat.

Vi ger dig ofta en kombination av behandlingar. Detta ger dig en snabbare läkningsprocess och effektivare lindring av dina besvär.

Din behandlare kan också tipsa om olika förebyggande åtgärder efter att först ha tittat på dina fötter och din kropp, och gjort en bedömning av varifrån dina problem härrör, och varför de uppkommit.

Förebyggande åtgärder – Slipp problem med din fot

För att undvika att få ont i foten finns det en hel del du kan göra själv.

Se för det första till att använda bra skor, som ger tillräckligt utrymme för dina fötter.

Några ord om det här med skor – denna evigt omdebatterade fråga. Överallt kan du läsa rekommendationer om vilka skor som är ”rätt” at springa i vid motionslöpning. Problemet är att råden inte är desamma överallt. Några hävdar att du måste ha skor som har bra dämpning och stöd för hålfoten, medan andra hävdar att foten är konstruerad för att springa och gå utan speciellt uppbyggda skor.

Att springa med stöd i hålfoten kan skada mer än det gör nytta. Fotvalvet är konstruerat för att kunna svikta, och den förmågan hindras av detta stöd.

Men egentligen är skorna i övrigt av sekundär fråga. Det primära är hur du går och springer. Långa steg där du sätter i hälen ger enorma påfrestningar i både fötter, knän och bäcken. Foten ska helst landa ganska så rakt under dig, med främre delen av foten – inte hälen. Längst ner på denna sida kan du se en video där man tar upp diskussionen om skor och löpteknik.

Ett träningsprogram speciellt utarbetat för dina fötter och ben, ger styrka och stabilitet som kan skydda mot en del av de besvär som kan ge dig ont i fötterna.

Tänk på vad dina fötter ska tåla, vilka påfrestningar de utsätts för vid varje aktivitet, så inser du säkert hur viktigt det är att också fötterna får sin egen träning och omvårdnad.

Våra kliniker