Det finns en mängd olika orsaker till att man får ont i hälkudden när man belastar foten. Det kan räcka med att du har stått eller gått längre än vad du brukar göra. Du kan få problem och få ont i hälkudden om du har trampat snett, skadat dig genom att ha ramlat illa eller fått ett slag mot hälkudden. Om man inte är van och har hoppat från en hög höjd kan hälen ta stryk, likadant om man arbetat på hårt golv under en längre tid.
Det är oftast inga problem för fötterna att klara sådana påfrestningar om man bygger upp fotmuskulaturen succesivt, och om hälkudden har fått vänja sig vid den belastningen. Hälkudden består av kammarväggar som är fyllda med fettblåsor och elastiska fiber. Det är en tjock fibrös vävnad som är utrustad för att stå emot den kompression som foten utsätts för när man trampar ned och skjutkraften som blir när vi rör på oss.
Hälkudden är uppdelad i två lager – ett lager närmast hälbenet i foten som är något tjockare och mjukare än det ytliga lagret som är närmast huden, och som är tunnare och styvare. Hälkuddesyndrom är en mycket vanlig skada och drabbar framförallt människor som har varit aktiva eller har varit mycket i rörelse.
En frisk hälkudde är mycket elastisk och klarar nästan vad som helst om man är aktiv och belastar hälkudden mycket. En hälkudde som inte får jobba får en försämrad stötupptagningsförmåga och därför kan skador uppstå om man helt plötsligt utsätter hälen för påfrestningar som den inte är van vid.
Foten och hälens funktion
Hälen är en stötdämpare och hälbenet är fotens största ben. I foten finns en mängd senor och muskler, som tillsammans stabiliserar och ger foten stöd. Under hälbenet sitter hälkudden som har en fjädrande funktion och dämpar belastningen på de stora lederna som bär upp kroppstyngden.
Man kan beskriva hälkudden som små kammare fyllda med fettblåsor och elastiska fiber. Runt senorna och lederna i hälen finns det slemsäckar. Det är små vätskefyllda påsarna har till uppgift att skydda lederna och som fungerar som smörjmedel åt senor och leder.
Orsaker till Hälkuddesyndrom
Om du går omkring med hälsmärta beror det i regel på att foten är överansträngd. Hälkuddesyndrom kallar man tillståndet när den stötdämpande mjuka dynan under hälen har blivit överbelastad och det är antingen hälkudden eller benhinnan runt hälbenet som det gör ont i vid normal belastning. Orsaken till smärtan kan komma av överbelastning eller trauma mot hälen eller att hälkudden är tunn och uttrampad. Tillståndet kan ibland kallas för uttrampad hälkudde eller hälkuddeatrofi.
Symtom vid Hälkuddesyndrom
Vid hälkuddesyndrom kan det göra ont i hälen när man börjar att belasta foten på morgonen. Trampdynorna i hälen känns ömma och det gör ont när du går, står och springer. Vid dagens slut kan man känna både molande värk och trötthet i fötterna. När hälen är skadad så både ser och känner man en tydlig minskad fettvävnad på hälbenet. Smärtan blir ofta intensivare när man belastar foten. Här är de vanligaste symtomen vid hälkuddesyndrom:
- Ont i större delen av hälen under belastning
- Smärta i bakre kanten av foten runt hela hälkudden
- Öm i hälen när man tar de första stegen på morgonen
- Smärta som ökar ju mer man belastar hälen
- Smärtan vid belastning kan vara i månader och ibland år
Behandling av Hälkuddesyndrom
Normalt när du har ansträngt foten och drabbats av hälkuddesyndrom så kan det läka ut av sig självt. Men det är viktigt att lyssna på kroppen när den säger ifrån och vila mellan träningspassen. Om man vill avlasta fötterna kan man antingen ha väldämpade skor eller avlastande hälkopp eller skoinlägg. Det är inte nödvändigt att sluta träna om det inte smärtar allt för mycket.
Det är viktigt att komma igång med träningen efter en skada för att bygga upp musklerna, så att man inte ådrar sig nya skador eller förvärrar skadan. Ett av de bästa sätten att träna utan att belasta foten är vattenlöpning. Att träna i vatten är överhuvudtaget en allsidig träning som är bra för hela kroppen men framförallt belastar du inte dina fötter där du har mest ont.
Behandling hos Hälsporrekliniken
Ibland händer det att skadan behöver behandlas när det inte läker normalt. Om det vill sig illa kan man få dras med skadan i flera år om man inte söker hjälp. Det är då vi på Hälsporrekliniken kommer in för att hjälpa dig att utreda vad som kan ha hänt.
När du kommer till oss gör vi en noggrann undersökning för att kartlägga vilken behandling du behöver för att läkningen ska gå så fort som möjligt. Våra team består av certifierade kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster med lång erfarenhet av fotskador. Våra behandlingsmetoder består av allt ifrån massage av kringliggande muskler i hälen till tejpning, stretching och gångmönsterträning. I vissa fall kräver din skada behandling med stötvågsbehandling och ofta är det flera behandlingsalternativ i kombination med varandra som ger bäst resultat.
Om du vill boka en undersökning eller behandling hos Hälsporrekliniken så går det bra att göra det i vår onlinebokning, vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Har du frågor innan du bokar så är du välkommen att ringa oss på 0770-17 50 53.