Att ha ont i hälen är ett mycket vanligt fotproblem och alla kan någon gång uppleva hälsmärta.
Du som drabbats av hälsmärta har ofta ont antingen under hälen, (plantar fasciit), eller precis bakom hälen, (Achilles tendinit), där hälsenan ansluter till hälbenet.
Även om hälsmärtan kan vara allvarlig och ibland invalidiserande är det sällan ett hot mot din hälsa. Smärtan de flesta upplever i hälen är vanligtvis mild och försvinner i regel på egen hand. Men i vissa fall kan smärtan kvarstå och bli långvarig eller till och med kronisk och kräva någon form av behandling.
Din fot har 26 ben, varav hälbenet är det största. Den mänskliga hälen är utformad för att ge ett stabilt stöd och bära upp din kroppsvikt. Det finns studier som visar att den tyngd som läggs på en fot under dina promenader kan vara 1,25 gånger vår kroppsvikt och 2,75 gånger när du springer. Följaktligen är din häl känslig för olika skador som i sin tur orsakar att du får ont i hälen.
I de flesta fall har din hälsmärta en mekanisk orsak. Det kan också orsakas av artrit, infektion, ett trauma, ett neurologisk problem eller något annat tillstånd som påverkar hela kroppen.
Hos Hälsporrekliniken får du hjälp av legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din hälsmärta. Vi börjar alltid med en noggrann undersökning, går igenom bakomliggande orsaker för att sedan påbörja en behandling för att hjälpa dig med dina besvär.
Fakta om hälsmärta
Här är lite bra och intressant fakta om din häl och hälsmärta.
- Hälsmärta upplevs oftast antingen under hälen eller precis bakom den.
- Internationella undersökningar visar att 7% av äldre vuxna rapporterar att de någon gång haft ont i hälen.
- Plantar fasciit / hälsporre beräknas stå för 8% av alla löprelaterade skador.
- Det finns 26 ben i den mänskliga foten varav hälen är den största.
- Smärtan kommer vanligtvis gradvis utan att det är någon skada i det drabbade området. Det utlöses ofta genom att man bär en platt sko.
- I de flesta fall sitter smärtan under foten, mot framsidan av hälen.
- Majoriteten av våra patienter återhämtar sig tack vare effektiva behandlingar inom någon månad.
- Egenvård och hemmaövningar såsom vila, is, korrekt åtsittande skor och fotstöd är ofta tillräckligt för att lindra besvären.
- För att undvika hälsmärta är det är rekommenderat att du minskar stressen på denna del av kroppen.
Vanliga tecken och symptom på hälsmärta?
Hälmärta kommer vanligtvis gradvis och kan ofta utlösas genom att man burit en platt sko, exempel flip-flop sandaler eller finskor. Dåliga skor kan sträcka plantar fascia så mycket att området blir inflammerat och svullet. Du kan även få rodnad och bli varm vid området. I de flesta fall sitter smärtan under foten mer mot framsidan av hälen.
Upplever du smärta efter vila så tenderar symptomen att vara värre strax efter att du gått ur sängen på morgonen och efter en period av vila under dagen. Efter lite aktivitet känns oftast symptomen lite mildare men kan förvärras igen mot slutet av dagen.
Olika former av hälsmärta
Plantar Fasciit – Inflammation i Plantar Fascia
Plantar fascia är ett stark bågsträngsliknande ligament som löper från calcaneum (hälbenet) till spetsen av foten. När plantar fasciit sträcks för långt kan dess fibrer bli inflammerade, oftast där det fäster vid hälbenet. Ibland kan problemet uppstå i mitten av foten och du kan uppleva smärta under foten, särskilt efter långa perioder av vila. Vissa kan också få muskelkramper i vaden om hälsenan stramar alltför mycket.
Plantar Fasciia går ofta över efter ett tag, men det är alltid bra att få behandling för det för att säkerställa att man slipper framtida problem.
Häl bursit – Inflammation i baksidan av hälen, Bursa (en fibrös säck full med vätska).
Detta tillstånd kan orsakas av att du landar alltför hårt eller konstigt på din häl men kan också orsakas av tryck från dina skor. Smärtan känns vanligtvis antingen djupt inne i hälen eller på baksidan av hälen. Ibland kan även hälsenan svullna upp. Man kan känna igen hälbursit genom att smärtan oftast blir värre och värre under dagen.
Tarsaltunnelsyndrom
Tarsaltunnelsyndrom är ett inklämningssyndrom i skenbensnerven mellan den inre fotknölen och vristen. Denna åkomma definierar smärtan och parestesier över fotsulan, som orsakas av inneslutande eller tryck på den bakre skenbensnerven eller någon av dess grenar. Kronisk inflammation i hälkudden orsakas antingen av att hälkudden blir för smal eller av för tunga steg.
Stressfraktur
Stressfraktur är en fraktur som är orsakad av repetetiv stress. Det kan framkallas av ansträngande träning, sport eller tungt manuellt arbete. Löpare är särskilt benägna att få stressfraktur i mellanfotsbenen. En annan anledning till stressfraktur är benskörhet.
Severs sjukdom (Apofysitis Calcanei)
Severs skada är den vanligaste orsaken till hälsmärta hos idrottande barn och tonåringar. Den orsakas av överanvändning och repetitiva mikrotrauman av tillväxtplattorna i calcaneus (hälbenet). De som drabbas mest är barn i åldern 7-15. Läs om Severs skada på här.
Achilles Tendonosis (degenerativ tendinopati) – Även kallad Tendinit, Tendinos och Tendinopati
Achilles Tendonosis är ett långvarigt eller kroniskt tillstånd associerat med den progressiva degenereringen av hälsenan. När hälsenan inte fungerar ordentligt på grund av flera, mindre mikroskopiska förslitningar som inte kan läka och reparera sig själv på rätt sätt, utsätts hälsenan för mer spänning än vad den klarar och mikroskopiska förslitningar utvecklas. Så småningom kommer senan att tjockna och försvagas vilket medför att det gör ont i hälen.
Boka undersökning eller behandling hos Hälsporrekliniken
Oavsett vad du har för problem med dina fötter är du välkommen till oss på Hälsporrekliniken. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Välj en tid som passar dig själv så tar våra behandlare hand om dig på bästa sätt. Vill du veta mer om hur våra behandlingar går till så kan du läsa det här.
FAQ – Frågor och Svar gällande Ont i hälen
Vad kan det bero på att jag har ont i hälen?
Det kan finnas flera faktorer bakom att man har ont i hälen, men i de allra flesta fall handlar smärtan om att man har belastat hålfotssenan och utsatt foten för påfrestningar som den inte är van vid. Det kan vara att man har ändrat eller utökat sin träning, stått eller promenerat ovanligt länge mot vad man är van vid.
Varför får man ont i hälen?
I de allra flesta fall handlar hälsmärta om att man har en överansträngningsskada. Smärtan i hälen kommer ifrån själva senfästet i hälen och är oftast förhållandevis mild och i regel läker det av sig självt.
Hur vet jag att jag har hälsporre?
Den vanligaste symtomen är att man har ont i hälen på morgonen när man tar sina första steg. Smärtan är värst till en början men blir lindrigare allt eftersom man mjukar upp hälsenan under foten när man går. Smärtan kan försvinna men kan komma tillbaka om man går för länge.
Vad kan jag göra själv när jag har drabbats av hälsmärta?
: I första hand är det viktigt att vila foten och inte anstränga fötterna. Lindra värken med fotinlägg eller mjuka skor som inte sitter åt. Det viktigaste är att göra vad man kan för att undvika smärta för att minska stress i muskulaturen i foten.
Vilken behandling är bäst vid diagnosen hälsporre?
Den mest använda behandlingsmetoden är stötvågsbehandling eftersom den är en så skonsam och effektiv. De flesta som behandlas med stötvågor blir helt återställda.