Hälsporre Behandling

Du kan ha drabbats av hälsporre om du har varit på en aktivitet där du har gått långt eller har tränat och ansträngt dig extra mycket under ett träningspass och har fått ont i hälen. Du kanske inte känner något under aktiviteten eller direkt efteråt men efter en natts vila kan symtomen dyka upp. Om det gör ont under hälkudden när du stiger upp på morgonen kan det vara ett tecken på hälsporre.

Det bästa du kan göra i det läget är att ta det lugnt och vila foten. Du kan göra försiktiga stretchövningar och ta hjälp av ett hälsporreinlägg men framför allt lyssna på kroppen, och utsätt inte foten för mer smärta. Om detta inte hjälper behöver du förmodligen experthjälp för att åkomman inte ska bli långvarig. Vi på Hälsporrekliniken finns här om du vill ha hjälp med behandling:

 • Vill du slippa smärtan i samband med hälsporre?
 • Vill du undvika att ta mediciner eller att genomföra en operation?
 • Våra naprapater & kiropraktorer hjälper dig snabbt & effektivt!

Några av våra behandlingsformer för att bli av med Hälsporre är

   • Massage av omkringliggande muskler med syfte att avlasta området runt omkring hälsporren.
   • Hälsporre behandling av muskler och leder.
   • El- eller stötvågsbehandling.
   • Hälsporre tejpning,  med syfte att avlasta ditt fotvalv under läkningsprocessen.
   • Individuellt anpassade skoinlägg. Tillsammans med en av våra experter kommer ni fram till om detta är lämpligt för dig.
   • Antiinflammatoriska läkemedel vid akut smärta. Detta tar dock bara bort symptomen, inte själva orsaken till din smärta.

Vill du ha effektiv hälsporre behandling? Hälsporre Kliniken består av av flera olika legitimerade specialister som använder sig av beprövade metoder för att du ska bli av med din Hälsporre.

Vi finns i Stockholm, Göteborg & Malmö. Ring oss för snabb hjälp

Naprapat André Lysell berättar om olika behandlingsalternativ

Naprapat André Lysell – ”Så många behandlingar krävs för att bli av med sin Hälsporre”

Hälsporrebehandling – Stötvågsbehandling

StötvågbehandlingEn av de mest effektiva moderna metoderna för att behandla hälsporre är stötvågsbehandling.

Stötvågsbehandling innebär att man skickar in energipulser i vävnaden av det drabbade området av kroppen, i det här fallet runtomkring hälsenan eller Plantar Fasccit.

Varje stötvågsbehandling arbetar för att öka den metaboliska aktiviteten kring stället för smärta eller obehag och stimulera kroppens naturliga läkningsprocessen, vilket minskar smärtnivån när du fått en hälsporre.

Stötvågsbehandling är en mycket välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod. Våra kliniker har i allmänhet tillgång till de senaste maskinerna som visat sig ge bäst resultat för vid hälsporre behandling.

Olika sorters stötvågsbehandlingar

Stötvågsbehandling är en mycket populär behandlingsmetod eftersom det ger både ett relativt snabbt resultat och är skonsam. Av de som behandlas med stötvågsmetoden är det ca 80% som blir helt återställda. Behandlingstiden vid varje tillfälle brukar ligga på 5 – 10 minuter och man behöver behandlas en gång i veckan under 3 – 5 tillfällen. Det kan vara bra att veta att efter en stötvågsbehandling kan det uppstå små blåmärken på behandlingsområdet men för övrigt finns det inga andra bieffekter.

Man kan behandlas med två olika behandlingsformer med stötvågor, den ena kallas ”fokuserad stötvågsbehandling” vilket innebär att behandlingen sker på ett mindre område med högt tryck för att behandla djupt liggande vävnad. Den andra behandlingsformen kallas ”radiell stötvågsbehandling” och det innebär att man behöver behandla det skadade området under en längre tid vid varje tillfälle. Stötvågor ges med ett lättare tryck och på en större behandlingsyta, på så sätt behandlar man ytligt liggande vävnad. Vid hälsporre och andra skador i rörelseapparaten behandlar man vanligtvis med radiell behandlingsform.

Video som visar stötvågsbehandling vid hälsporre i praktiken

Behandling av Hälsporre genom massage

Hälsporre BehandlingSom fallet är med många typer av skador kan massage vara en bra behandlingsmetod. Att behandla en hälsporre med massage ska oftast appliceras i kombination med andra behandlingar såsom stretching.

Vid behandling av en hälsporre (plantar fasciit) är själva massagen vanligen applicerad på vadmusklerna så att de blir mindre styva och gör så att blodcirkulationen stimuleras och de blir mer avslappnade. Avkopplande vadmusklerna minskar påfrestningarna på fascian under foten samt lindrar även hälsporre.

Förutom klassisk massage, som  helst ska utföras av en specialist, kan du enkelt använda lite massage övningar själv.

Läs mer här om hälsporre behandling med massage, Hälsporre Behandling med hjälp av massage

Hälsporre behandling – Dry Needling

En annan effektiv behandlingsmetod för att slippa hälsporre problem är Dry Needling, läs mer här Hälsporre Behandling Dry Needling. I praktiken innebär denna metod att man använder akupunkturnålar, har dock ingenting med traditionella akupunktur att göra, för hälsporre behandlingen.

Detta är liksom stötvågsbehandling en vetenskapligt bevisad metod för att behandla hälsporre och har också visat sig ha ett bra resultat.

Hälsporre tejpning

Ett sätt att lindra smärtan för dig som drabbats av en hälsporre är att få professionell hälsporre tejpning. I praktiken är detta oftast bara en sätt att ta bort symptomen i samband med att du fått en hälsporre men kan som sagt vara bra för att minska belastningen under själva läkeprocessen.  Läs mer här om hälsporre tejpning Tejpning vid Hälsporre problem

Hälsporrekliniken

Här på Hälsporrekliniken hjälper vi till med att göra en grundlig undersökning av din skada. Vi behöver din anamnes då du berättar om din upplevelse av skadans förlopp och var och hur du upplever för smärta i dagsläget. Detta görs för att kunna bedöma vilken behandling du behöver. Tillsammans gör vi ett behandlingsschema som passar dig och du får hjälp med träningstips som du kan utöva hemma och tips på bra hjälpmedel för att underlätta din vardag.

Vårt team består att erfarna legitimerade kiropraktorer och naprapater och vi använder oss av beprövade metoder med utrustning med den senaste teknologin.

FAQ – Frågor och svar

Hur undviker jag att få hälsporre?

Det är lätt att drabbas av hälsporre och ibland svårt att undvika att överanstränga fötterna. Det du kan tänka på när du till exempel är på semester och ska gå runt i flera timmar, se till att du tar många pauser och vilar dina fötter ofta. Om du är otränad eller inte är van vid att gå mycket är det lätt att senan under foten blir överansträngd. Idrottar du kan du undvika hälsporre genom att trappa upp träningen i lagom takt och inte ta i allt för hårt i början.

Vilka är de vanligaste symtomen vid hälsporre?

Största kännetecknet för hälsporre brukar vara att man får ont i hälen efter en stunds vila, särskilt på morgonen då foten har varit i viloläge en längre tid. Det sitter en stor bred sena som går längs med hela fotsulan och när du har hälsporre gör det ont i senfästet under hälen. Det är när dina fotmuskler blir trötta och inte orkar stå emot den belastningen som du utsätter dina fötter för som fotsenan belastas mer än normalt. Det är då man får ont i senfästet i hälen.

Vilken behandling rekommenderar ni när man har hälsporre?

Vilken behandling du behöver beror helt på hur skadad din häl är. Vid lättare skada kan prova först med vila om du har ont, lägga in en hälsporreinlägg i skorna för att dämpa smärta och göra lätta stretchövningar hemma. Blir du inte bättre behöver du behandlas för att åkomman inte ska bli långdragen.
Normalt rekommenderar vi stötvågsbehandling eller en kombination av stötvågsbehandling, tejpning, stretching, massage och träning.

Vilka fördelar har stötvågsbehandling?

Den stora fördelen med stötvågsbehandling är att den är både skonsam, snabb och effektiv. En annan fördel är att patienten återhämtar sig fort. Några av de viktiga fördelarna är att:

 • Vävnadsåteruppbyggnaden går fortare
 • Blodgenomströmningen ökar i det skadade området
 • Läkningen går snabbare
 • Smärta minskar påtagligt
 • Reducerar ärrvävnad
 • Immunsystemet aktiveras
 • Behandlingen stimulerar den naturliga läkningsprocessen

Vad gör jag för att förebygga återfall av hälsporre?

Efter en skada vet du hur ont det kan göra och det är naturligt att vilja skydda sig från att få tillbaka det igen. Det är egentligen inte så svårt att skydda sig från skador som hälsporre, det du bör fokusera på är att träna upp fotmuskler precis som du tränar vilka muskelgrupper som helst. När du har tränat upp muskelstyrkan och rörligheten i foten kan du vara mer trygg och säker när du utför ovanliga träningspass eller utsätter fötterna för långvarig aktivitet.

Boka behandling