Tejpning av fot och häl vid hälsporre är mycket vanligt och syftet med det är att minska och avlasta smärtan i hälen. Har man drabbats av Hälsporre kan det göra mycket ont och många har svårt att gå på ett naturligt sätt. Att då tejpa fot och häl lindrar smärtan och gör att belastningen på hälen inte gör lika ont. Tejpning i sig gör inte att läkningen går fortare men avlastningen på hälen gör att man kan röra sig någorlunda normalt.
Hälsporretejpning går att göra på flera olika sätt. Gemensamt för dem alla är att de syftar till att minska smärtan genom att avlasta plantarfascian. Det är inte så svårt att utföra på egen hand, men självklart är du välkommen till oss om du vill ha hjälp.
Varför ska jag tejpa foten vid Hälsporre?
Tejpningen stabiliserar senfästet och begränsar senans rörlighet, vilket minskar smärtan markant och förhindrar svullnad i foten. Tejpningen är en kortsiktig lösning för att dämpa smärta och bör inte sitta mer än 1 – 2 dagar. Efter tejpning i några dagar, ta av tejpen och vila foten i några dagar utan tejpning.
Hälsporre – Tejpning steg för steg
Så här går det till att lägga en hälsporre tejpning på egen hand:
- Lägg ett ankare runt mellanfot området av framfoten. Linda sedan ett par gånger runt detta område.
- Lägg en remsa från området strax bakom stortån, runt hälen och hela vägen tillbaka till utgångspunkten vid stortån.
- Lägg en ny remsa runt hälen, men denna gång börjar du vid lilltån. Gör detta ett par gånger för ytterligare stöd. Området mitt under foten ska se ut som ett X.
- Placera ytterligare remsor lateralt längs det lindade området för att fylla tomrummen och förstärka det tejpade området.
Vilken tejp ska jag använda?
Det finns olika typer av tejp du kan använda vid hälsporretejpning. Kinesiotejp är ett bra alternativ, i synnerhet om du tänker hålla dig aktiv. Kinesiotejp ger stöd till senfästet och lyfter försiktigt huden för att främja blodcirkulationen och minska svullnader.
Vanlig coachtape går också bra att använda. Viktigt är att du väljer en tejp som har bra häftförmåga, så att tejpningen håller.
På vilket sätt hjälper tejpning vid Hälsporre?
Att tejpa hälen är ett bra sätt att få stabilitet vid senfästet. Om tejpningen är korrekt utförd begränsar den senans rörlighet och på så sätt förhindrar att ligamentet rör sig onormalt mycket, vilket i sin tur gör att smärtan minskar markant.
Tänk på att fötterna är rena och torra när du tejpar. När du gör rent fötterna, undvik att använda återfuktande tvål för att maximera vidhäftningen mot huden.
Tejpen ska inte sitta på för jämnan. Låt den sitta en dag eller två, och ta sedan bort den, för att låta huden andas. Låt sedan foten vara utan tejpning ett par dagar. Smart är att passa på när du inte tänkt vara lika aktiv.
Hälsporretejpning fungerar olika bra hos olika personer. Många gånger hjälper det till att dämpa smärtan i hälen, men som behandling har det sina begränsningar, och fungerar bäst i kombination med andra behandlingsmetoder, till exempel olika former av stretchövningar.
Tejpning är i huvudsak en kortsiktig lösning för att minska smärtan, men tillsammans med kompletterande behandling har man större chans att uppnå positiva resultat på lång sikt. Våra behandlingsmetoder har visat sig effektiva och har hjälpt många människor tillbaka till ett normalt liv.
Prova gärna själv där hemma, men vill du att vi visar hur det går till att göra en hälsporretejpning är du välkommen till oss. Vi kan ge råd och tips kring dina besvär såväl som ge olika typer av behandlingar, beprövade metoder utfärda av legitimerade specialister.