Att barn idrottar är inget nytt. Men överallt går elit-tänkandet allt längre ner i åldrarna och träningen blir mer och mer målmedveten, träningsintensiteten ökar och det blir allt vanligare att man bedriver träning året runt.
Severs skada är en överbelastningsskada i hälbenet. Och som med alla besvär med överbelastning uppkommer det när vi kräver lite för mycket av våra kroppar. Skadan drabbar oftast idrottande flickor och pojkar i åldrarna 8 till 15 år på grund av att kroppens olika delar inte har vuxit färdigt. Då är man extra känslig för belastning på ben, muskler och senor.
Orsaker till att Severs skada uppkommer
Skadan uppstår på grund av att hälbenets tillväxtzon utsätts för hårda påfrestningar och blir överbelastade. Den kan komma från upprepade hårda stötar från hårda underlag och i samband med löpning och hopp. Just i åldrarna 8 till 15 år är denna tillväxtzon extra känslig och klarar ofta inte av den extra belastning som lite hårdare träning innebär. Resultatet blir att det börjar göra ont i hälarna. Den här perioden sträcker sig fram till dess att barnet kommer ur puberteten, då tillväxtzonen försvinner och hälbenet har blivit solitt ben.
Symptom på Severs skada
Ett barn som har fått Severs skada talar ofta om en intensiv men diffus smärta i hälbenets bakre del. Oftast sitter smärtan på sidorna med kan också förekomma under hälen. Det är mycket vanligt att det gör ont att gå barfota.
Speciellt ont gör det i samband med löpning och hoppande. Stötar och explosiva belastningar på hälen intensifierar smärtan. Snabba rusher, tvära vändningar, hopp och landningar är något som kan ge smärta och är idrottsrelaterade aktiviteter som vi ofta ser i sporter som fotboll, ishockey, gymnastik, volleyboll med flera.
Smärtan vid Severs skada kan sitta i allt ifrån några timmar och upp till några dagar och blir oftast bättre vid vila.
Behandling av Severs skada
Det finns egentligen inte så mycket man kan göra för att behandla Severs skada. Det handlar i regel om att stå ut tills besvären avtar av sig självt. Men som aktiv i en idrott vill man naturligtvis försöka lindra besvären så att man kan fortsätta sitt utövande. Den behandling som brukar tillämpas är i regel avlastande åtgärder. Under den tid besvären finns kvar brukar man rekommendera följande:
- Ta det lite lugnare med aktiviteter som innefattar löpning och hopp. Det är ofta i dessa moment som smärtan är som intensivast.
- Avlasta hälen. Med hjälp av olika hälkoppar och andra inlägg i skorna kan du ta udden av de värsta stötarna och därmed undvika de värsta smärtorna. Idrottsläkaren Wessman uppfann på 80-talet ett särskilt inlägg som vid studier har visat sig hjälpa fettkudden under hälen att växa och att trycket på hälens undersida minskar. Många gånger kan barnen fortsätta sitt idrottande tack vare dessa inlägg.
- Genom att tejpa hälkudden kan man öka den dämpande effekten vid hälisättning. Sjukgymnaster eller annan vårdgivare kan hjälpa dig så att du kan göra detta på egen hand.
- Boka gärna tid hos en fotspecialist för att få hjälp med att avlasta foten och få tips på hur du kan lindra smärtan.
Hälsporrekliniken samarbetar med Footflex, som är en specialist på formgjutna skoinlägg. Inläggen görs i en kolfiberkomposit som tack vare sin sviktande funktion hjälper foten att behålla sin naturliga position och funktion. Inläggen läggs löst ovanpå skosulan och är därför lätt att flytta mellan alla dina skor.
Prognos
Your Content Goes Here
För dig som bär på besvären kan det kanske vara en klen tröst, men besvären brukar försvinna med tiden, och när puberteten är över och tillväxtzonen stabiliserats är risken att drabbas över. Detta sker oftast i 16-årsåldern och när fotens tillväxtperiod är över finns inte längre någon risk för återfall.
Severs skada brukar gå över inom två veckor upp till ett par månader. I enstaka fall kan du få dras med skadan i upp till ett år. När symptomen väl är borta kan de flesta återuppta sina fysiska aktiviteter utan problem.
Vad kan jag göra själv vid Severs skada?
Att träna bort skadan går inte, inte heller är det till någon större hjälp med olika stretchövningar. Det som i någon mån kan hjälpa är att du så långt det går undviker den belastning som hälen utsätts för varje dag. Man brukar dock inte längre rekommendera fullständig vila. Istället är det av stor vikt att du försöker bibehålla den dagliga aktiviteten så mycket som möjligt. Försök använda rätt sorts skor eller inlägg och hälkoppar som låter dig bibehålla din nuvarande träningsnivå.
Ska jag söka vård?
Om du har smärtor i hälen rekommenderar vi att du så snart du kan bokar en tid hos oss så att vi kan ställa en diagnos. Därmed kan vi också ge dig rätt behandling. Med rätt behandling påskyndas läkandet av såväl Severs skada som andra skador. Våra specialister är legitimerade kiropraktorer och naprapater och har alla verktyg för att hjälpa dig med din häl.